Četvrtak, 18. travnja 2024.

KOLUMNA zDrava – Maidini recepti bez kerefeka: Domaća majoneza od kuhanih jaja

Piše Maida Srabović.

Ako ste za Uskrs pretjerali s količinom kuhanih jaja, nikak’ ih nemojte baciti – probajte napraviti sami svoju zdravu majonezu.

Jaja su za mene savršena namirnica. Mogla bih ih jesti skoro svaki dan, zapravo ih i jedem skoro svaki dan.

Jaja su odličan izvor bjelančevina (proteina) kojima obiluje bjelanjak. Žumanjak pak sadrži važne aminokiseline koje su bitne za funkcioniranje mozga i živčanog sustava. Također sadrži zdrave masnoće i vitamine, od kojih je najzanimljiviji vitamin D koji inače ljudsko tijelo samo stvara pri izlaganju suncu. Nije bezveze kao sunce žut žumanjak izvor upravo tog vitamina D. Kad jedemo jaja, u tijelo unosimo i željezo, kalcij, vitamine A i E, vitamine B skupine i mineralne soli.

Kao velikoj gastro ljubiteljici jaja na mom jelovniku se svakodnevno nalaze razne kombinacije: brzinska kajgana na masti, raskošni omlet sa friškim sirom i špinatom, jajca na oko sa špekom, kuhana pa dodana u neku salatu… Obožavam i jaje na pizzi! O palačinkama ni ne moram govoriti. I majoneza, taj savršeni namaz od jaja… mljac!

Ali kupovne majoneze su često pune industrijskih kerefeka zato da bi dugo mogle stajati na policama prije nego ih kupimo. A i ja volim domaću pravu hranu, za koju ne moram po sastojke ići u kemijski laboratorij nego u vrt, na plac ili u dućan.

mmmaida.com

Drugi problem kod kupovnih majoneza su ulja s kojima su napravljena – vrlo često su to jeftina, rafinirana ulja – iz razloga da vrećica majoneze ne bi koštala 20 kn (umjesto 5 kn). Većina majoneza također u svom sastavu ima i šećer.

Zato sam si odlučila iskemijati svoju majonezu koja nije junk food.

Moja majoneza je napravljena od domaćih podravskih jaja, korčulanskog maslinovog ulja, senfa, limuna i soli. To je recept za osnovu, a često znam dodati razne sastojke za specifične arome – nekad malo dimljene paprike, nekad i sremuša (na slici ispod), super je i s origanom ili koprom. Ako mi se jede neka dijetnija verzija, onda pola količine ulja zamijenim s jogurtom. Nema ograničenja, možete dodati u svoju domaću majonezu kaj god vam paše. Samo hrabro!

mmmaida.com

Kak to da je majoneza od kuhanih jaja, možda se pitate? Pa zato jer sam htjela isprobati kak ispadne majoneza kad se iskoristi cijelo jaje – i bjelanjak i žumanjak. Isto tak je prednost majoneze s kuhanim jajima to kaj jaja ne moraju biti skroz friška i puno su manje šanse da dobijete salmonelu.

RECEPT
(za blender ili štapni mikser)

  • 2 kuhana jaja
  • 2 žličice senfa
  • 2 velike žlice soka od svježe cijeđenog limuna
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • sol

Izblendajte zajedno sve osim dodataka, blendate onoliko dugo dok ne dobijete kremastu majonezastu strukturu. Ja sam blendala na najsporijem programu 35 sekundi, i onda na najbržem još 35 sekundi. Ako radite majonezu sa štapnim mikserom, bude vam trebalo ipak malo više vremena, samo pratite kad majoneza postane kremasta i jednolična smjesa. Treba ispasti isto kao i kupovna majoneza.

Može se čuvati u frižideru do tjedan dana, iako kod mene jedva da je izdržala tri dana kak je fina!

P.S. Ako ponekad pojedete kupovnu majonezu, ne bude smak svijeta i nemojte se zato loše osjećati. I ja pojdem za blagdane francusku salatu kod familije pa kaj onda? Ima na tržištu i par majoneza koje osim suncokretovog ulja nemaju drugih kerefeka pa samo pažljivo čitajte etikete.

Njam, mljac, dobar tek želi vam #mmmaida.

Još više zDravih recepata potražite na:

mmmaida.com
mmmaida.com
mmmaida.com
mmmaida.com
zatvori