Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Podravina i Prigorje i dalje bez novozaraženih, ukupno sedam osoba ozdravilo

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je da na području Podravine i Prigorja nema novih slučajeva zaraze.

– Stanje u našoj županiji je ostalo nepromijenjeno. Nemamo novih osoba koje su oboljele od koronavirusa, i dalje smo na brojci 28. S današnjim danom imamo sedam osoba koje su proglašene zdravima. To je dobra slika epidemiološkog stanja u našoj županiji – rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić.

Naime, jedna osoba koja je bila zaražena danas će biti puštena u kućnu samoizolaciju. Uz tri osobe koje su jučer proglašene zdravima broj izliječenih u našoj županiji popeo se na sedam.

Snimio Marko Posavec.

Od osoba koje su pozitivne na koronavirus pet ih je hospitalizirano, dvije u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, a tri u Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica.

– U Općoj bolnici Koprivnica hospitalizirana su tri pacijenta. U pitanju su lakše kliničke slike, bez ikakvih naznaka za kompliciranje njihovog stanja – rekao je ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić.

Snimio Marko Posavec.

Podsjetimo, u srijedu su zabilježena tri nova slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije uzrokovane koronavirusom. Riječ je o štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica čiji su kontakti obrađeni, rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

– Dvije osobe su zbog prethodnog kontakta s oboljelom osobom iz Doma za starije i nemoćne bile u samoizolaciji, prema tome nismo morali raditi nikakve daljnje obrade jer smo već predvidjeli da bi oni mogli razviti određene simptome i pokazalo se da su pozitivni. Treća osoba je zasad osoba iz drugog segmenta, iz stacionarnog dijela našeg Doma za starije i nemoćne. Napravljena je opsežna obrada i šest je osoba – bliskih kontakata stavljeno u samoizolaciju. Isto tako, testirano je šestero zaposlenika i upravo smo sada primili nalaze da su svi negativni.

Snimio Marko Posavec.

Važno je napomenuti da se sve osobe koje rade u domovima ili skrbe o starijima i nemoćnima ponašaju odgovorno i pridržavaju svih propisanih mjera i u privatnom i profesionalnom životu jer svi možemo biti nositelji virusa i unijeti ga među njih, istaknula je dr. Vadla. Isto vrijedi i za zdravstvene djelatnike, kao i za cijelu populaciju. Podsjetila je i na to da iskoristimo ovo lijepo vrijeme i da redovito provjetravamo sve prostore.

Policija je u protekla 24 sata zatekla 13 osoba bez važeće e-propusnice, a kod jedne je osobe utvrđeno i kršenje mjere samoizolacije, kazao je načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac.

– Policijska uprava dnevno u prosjeku dobije desetak dojava građana da netko krši samoizolaciju. Policijski službenici izlaze na svaku takvu dojavu i utvrđuju eventualno kršenje. Od početka ove pandemije, policijski službenici bili su na 2456 različitih adresa gdje su utvrđivali poštuju li osobe mjeru samoizolacije. Svaki izlazak na takvu adresu zahtijeva nešto vremena, nakon toga se piše službena bilješka i podaci se unose u informacijski sustav. To je obiman posao – rekao je Štimac.

Policija će tijekom vikenda i dalje pojačano kontrolirati poštivanje protuepidemijskih mjera, ali i prometnih propisa.

– Uočili smo da sve više vozača motocikala koristi relativno slobodne prometnice i postižu velike brzine, pa ćemo se ovoga vikenda i njima posvetiti – najavio je Štimac.

Snimio Marko Posavec.

Stožer civilne zaštite: nove informacije o koronavirusu

Objavljuje Drava.info u Petak, 17. travnja 2020.

 

zatvori