Srijeda, 27. ožujka 2024.

Osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu ne morate mijenjati dok epidemija traje, ali tehnički pregled automobila morate obaviti

Osobne iskaznice i vozačke dozvole čija je valjanost istekla tijekom epidemije koronavirusa smatrat će se valjanima najkasnije do 30 dana od prestanka epidemije, sve kako bi se smanjio dolazak građana u policijske uprave radi upravnih poslova.

Isto će vrijediti i za odjavu vozila koje građani privremeno ili trajno neće koristiti, preuzimanje izrađene vozačke dozvole, obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda i drugo.

No, tehnički pregledi i registracija vozila morat će se i tijekom epidemije obavljati u propisanim rokovima.

Nove mjere vrijedit će i za vlasnike oružja. Oni će također najkasnije 30 dana od prestanka epidemije moći koristiti ranije izdane oružne listove, a u tom roku moći će odraditi i podnošenja zahtjeva i dostavljanja propisanih uvjerenja.

Isto će vrijediti i za putovnice. Građani će za vrijeme epidemije moći koristiti putne isprave kojima je istekao rok trajanja, najdulje 30 dana od prestanka epidemije, prvenstveno radi povratka u domovinu hrvatskih državljana kojima putovnica istekne za vrijeme epidemije, a nalaze se u inozemstvu.

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici prihvatila prijedloge zakona o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o nabavi i posjedovanju oružja i Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana te ih uputila Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

zatvori