Uži dio Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održao je danas redovnu koordinaciju na kojoj je načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio kako na području županije trenutno nema novozaraženih osoba COVID-19 infekcijom te kako je epidemiološka situacija vrlo dobra.

– Trenutno nemamo novooboljelih od koronavirusa, no ne smijemo se opustiti zbog lijepog vremena i blagdana koji dolaze. Potrebno je i dalje odgovorno se pridržavati svih mjera i uputa zdravstvene zaštite posebno u nadolazećim tjednima koji su ključni za upravljanje epidemijom. Ostanimo u svojim kućama, održavajmo higijenu i zadržimo socijalnu distancu. Očito je da su mjere koje provodimo dale rezultate, potrudimo se svi zajedno da tako i ostane – rekao je Ljubić.

Dodajmo i da je zdravstveno stanje osoba zaraženih COVID-19 infekcijom dobro, pacijenti i dalje imaju blage simptome bolesti. Od ukupno 16 pozitivnih na koronavirus, pet osoba je na bolničkom liječenju, dvije su osobe otpuštene iz bolnice u kućnu samoizolaciju, a devet je osoba s blagim simptomima od početka dijagnoze na kućnom liječenju u samoizolaciji.

Ljubić je apelirao i na građane koji rade u inozemstvu, a namjeravaju doći kući na uskrsne praznike.

– Mnogo je upita osoba koji rade u inozemstvu i htjeli bi doći kući na nekoliko dana za uskrsne praznike, no upute i mjere nacionalnog Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo su jasne. Svi koji se vrate imaju obavezu 14–dnevne samoizolacije i neće se prije isteka te mjere moći vratiti na svoja radna mjesta. Ovo nije vrijeme za izlet, dobro razmislite ima li potrebe dolaziti na praznike u ovakvoj situaciji – naglasio je Ljubić.