Četvrtak, 18. travnja 2024.

U kući sa Silvijem Strahimirom zecom

Piše Nikol Bali.

Danas sam ustala u pet ujutro. Obično ljudi u pet ujutro još spavaju, ali ja volim mir i tišinu najranjivijeg dijela dana. Oko pet ujutro vrijeme je za sabrati misli i posvetiti se novome danu. Prvo sam nahranila Silveka. Silvek je ujutro uvijek toliko gladna da trči u krugovima oko mene. Nema veze što je posljednji puta dobila jesti navečer. ‘Hrana je hrana’, veselo misli moj zec i cijela se zabija u svoju posudicu za hranu.

Da, znam, vjerojatno je dobro pitanje zašto se moj ženski zec zove Silvek. Kada je zec stigao u moj dom, mislila sam da je muško. Junačina, dobio je ime Silvije Strahimir Jednozubić (volim pjesnike). Moji su ga roditelji od muke zbog mojeg groznog načina imenovanja životinja nazvali Silvek. I Silvek je bio Silvek sve dok njegova kuma Tajana, koja mi je Silveka i poklonila, nije došla rezati noktiće svojem kumčetu i objasnila nam da je Silvek zapravo djevojčica zec! Silvek nije postao Silvana ni Silvija, ali smo shvatili da imamo ženskog zeca.

Ustupila Nikol Bali.

Spoznaja da imam ženskog zeca zapravo nije ništa promijenila, osim što mu više ne tepamo u muškom, nego u ženskom rodu. Silvek obično cijelo prijepodne provede u veselom skakutanju po kući. Usput gricka grane jabuke, a ponekad si gricne i malo namještaja, nečije cipele ili odjeću osobe koja se igra s njim. Pritom je toliko dražestan da se nitko ne može ljutiti na njega.

Oko podneva Silvek ode u svoju drvenu kućicu za odmor ili legne ispod prozora u verandi pa drijema dva do tri sata. Spava otvorenih očiju, što je jako čudno i treba puno vremena da se čovjek na to navikne. Kada se probudi, jede voće i povrće, a kada je toplije vrijeme, jede i maslačak. Onda je opet raspoložen za igru, ali ako nema vremena, nema veze. Silvek se odlično zabavlja sam sa sobom, ima igračke koje jako voli. Najdraža igračka mu je jedna kantica od Dukatos jogurta koju kotrlja po hodniku, a nekada stavi glavu u nju i igra se skrivača sam sa sobom.

Ustupila Nikol Bali.

Silvek voli posjete, ali ne sviđaju mu se svi ljudi. Odabire tko će mu biti prijatelj, a na ostale se naljuti. Ali voli biti prijatelj s ljudima koji ne zatvaraju vrata od kupaonice! U kupaonici ima mnogo zanimljivih stvari za pogrickati i jako mu je važno da smije ulaziti u nju bez ograničenja. Voli i mojeg velikog sivog mačka Grgu, ali Grga se boji Silveka zato što Silvek ima opasne zube kojima često gricne Grgu za nogu. Budući da imam tri mačka, važno je spomenuti da su samo Grga i Silvek prijatelji, druge dvije mice predstavljaju opasnost za Silveka zato što u njemu vide ukusan obrok i nažalost, ne smiju se družiti.

Ustupila Nikol Bali.

Zec nije kućni ljubimac za svakoga. Ako volite imati novi namještaj, više volite stvari nego bića, ne volite ni pomisliti na ideju da nekome morate svaki dan čistiti životni prostor i grozi vas ideja da vam je neka stvar malo prožvakana – nemojte udomiti zeca. Ali ako volite male, hiperaktivne mekane loptice koje će svako jutro veselo trčati oko vas i ne smeta vam pojedena stolarija i nešto namještaja – zec je pravi izbor za vas!

Pitate se zašto je dobro imati zeca ovih dana? Prvi, a vjerojatno i najvažniji razlog, je činjenica da se imate s kim družiti i razgovarati. Taj razgovor je uvijek monolog, ali zec će odgovoriti na svoj način. Nekada će vas gurnuti njuškicom po ruci da ga češkate po leđima, a nekada će vas ugristi samo zato što mu se danas tako, eto hoće. A drugi, možda manje važan, ali ne i manje sladak, je činjenica da je zec simbol plodnog proljeća. A vi? Imate li i vi jednog zeca?

Nikol Bali.

Ustupila Nikol Bali.
Ustupila Nikol Bali.
Ustupila Nikol Bali.
Ustupila Nikol Bali.
zatvori