Petak, 29. ožujka 2024.

Stožer: Pred nama su kritična dva tjedna, budite odgovorni da ovo počnemo privoditi kraju

Nema promjena što se tiče područja zabrane putovanja

Lijepo je vrijeme i bliži se Uskrs, a čini se da su se građani Koprivnice poprilično opustili. U usporedbi s prethodna dva tjedna, zadnjih dana grad je definitivno živnuo. Sve se više ljudi može vidjeti u centru i na ulicama, ali osobito u trgovačkim centrima.

Je li to razlog za zabrinutost, glasilo je novinarsko pitanje upućeno ravnateljici županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženki Vadli na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

– Apsolutno me brine – odgovorila je dr. Vadla. – Neki dan smo apelirali da naši sugrađani iz inozemstva ne dolaze, no kako ste mogli primijetiti i vi ja na ulicama je povećan broj automobila sa stranim tablicama. Prema tome, oni su tu kod nas, a svi znate da im je izrečena mjera samoizolacije. Svi koji su došli iz neke strane zemlje definitivno bi trebali biti u svojim kućanstvima i ne bi trebalo biti toliko automobila na parkiralištima naših supermarketa.

Dr. Vadla još jednom je ponovila preporuke koje vrijede za sve jer je to jedini način za očuvanje zdravlja u uvjetima, kako je kazala, neminovnog širenja epidemije. – Time ćemo doprinijeti da se epidemija uspori i pomoći ćemo zdravstvenom sustavu da može zbrinuti sve koji će trebati liječenje. Svi koji se iz neke potrebe kreću vani moraju držati distancu, a kad smo u zatvorenom prostoru ne bi bilo loše da stavimo masku. Na svježem zraku i kad smo sami možemo i bez maske – zaključila je dr. Vadla.

Snimio Marko Posavec.
Kritična dva tjedna

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić istaknuo je važnost sljedeća dva tjedna za sve hrvatske građane:

– Prema procjenama Nacionalnog stožera civilne zaštite i nas koji radimo u zdravstvenom sustavu, da bismo održali punu dostupnost sustava i za zbrinjavanje hitnih i onkoloških pacijenata kao i onih koji boluju od COVID-19, u naredna dva tjedna pozivam zaista sve stanovnike na suzdržavanje od svakog okupljanja i intenzivnih socijalnih kontakata. Držite se općih mjera koje je preporučio Nacionalni stožer i naša epidemiološka služba kako bismo prebrodili ovu epidemiju i u narednih mjesec dana počeli privoditi kraju ovu iznimno nekonformnu i biorizičnu situaciju za stanovnike Republike Hrvatske – kazao je dr. Devčić i dodao:

– Moramo to ozbiljno shvatiti. Nikakve liberalizacije niti popuštanja mjera ne treba biti.

Snimio Marko Posavec.
Pojačane policijske kontrole

Policija je u posljednja 24 sata zatekla 12 građana bez propusnice i vratila ih u mjesta prebivališta. Osim toga, ženska osoba na đurđevačkom području zatečena je u kršenju samoizolacije. Broj onih koji su prekršili mjeru samoizolacije u Koprivničko-križevačkoj županiji porastao je na 40, od čega su četiri osobe u prekršaju uhvaćene dva puta, naveo je na konferenciji načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac.

– Ovih dana ćemo se fokusirati na nadzor hrvatskih državljana koji dolaze iz inozemstva provesti ovdje određeni broj dana. Svi oni pri ulasku u Republiku Hrvatsku dobivaju mjeru samoizolacije od 14 dana – rekao je Štimac i pozvao sve koji još nisu došli u Hrvatsku da ostanu gdje jesu, a one koji su došli da ne izlaze van.

Snimio Marko Posavec.

Broj onih koji su u posljednje vrijeme došli u županiju može se pratiti po broju izdanih mjera samoizolacije. Taj je broj danima padao kako su mjere isticale, no onda se ponovno popeo na oko 600.

– Apsolutnu kontrolu nemoguće je postići. Svakodnevno dobivamo dojave da se građani voze po nekakvim šljunčanim putevima i slično, ali fokus je sada na trgovačkim centrima kamo dolazi velik broj građana i sigurno ima onih koji krše mjeru samoizolacije. I dalje kontroliramo propusnice, dnevno smo prisutni na 50-ak punktova na području cijele županije – zaključio je Štimac.

Promjene s propusnicama, ali područja ostaju ista

Načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice Ksenija Ostriž također je najavila pojačane kontrole na javnim mjestima koje će uz policiju provoditi članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Neke županije provele su okrupnjavanje područja u kojima se može putovati bez propusnica, ali u Podravini i Prigorju to se neće dogoditi ovih dana, kazala je Ostriž:

– Zaključili smo da, s obzirom na to da nas u sljedeća dva tjedna čeka najveći val i porast broja oboljelih, uopće nije potrebno liberalizirati prostor okrupnjavanjem područja za izdavanje propusnica. Mislim da dosta ljudi, pri samoj pomisli da mora vaditi e-Propusnicu, jednostavno procijeni je li im to doista od vitalne obiteljske važnosti ili nije pa odustanu od kretanja. U dogovoru s načelnikom županijskog stožera tu ideju ćemo razmotriti još jednom nakon Uskrsa.

Snimio Marko Posavec.

Dogodile su se i neke promjene oko samih propusnica. Otvorena je nova e-mail adresa [email protected] na koju se trebaju javiti:

  • građani vlasnici trgovačkih društava ili obrta koji nisu zaposleni u svojim društvima ili obrtima
  • sudski vještaci
  • strani državljani čiji je dolazak u Hrvatsku neophodan

Za vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sada je u potpunosti nadležno Ministarstvo poljoprivrede. Svi koji rade na temelju ugovora o djelu, studentskog ugovora i slično trebaju se javiti svom lokalnom općinskom ili gradskom stožeru. Tu je i jedna novost za građane:

– Svi oni koji trebaju propusnicu da skrbe o starijim i nemoćnim osobama, a nisu s njima u srodstvu, od danas moraju priložiti potvrdu obiteljskog liječnika da ta osoba zaista treba skrb, kako bi se smanjila mogućnost zlouporabe e-Propusnica – kazala je Ostriž i dodala kako novosti o propusnicama možete pratiti na internetskim stranicama Grada Koprivnice.


Sve operativne snage angažirane na kontroli provođenja mjera

Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova upozorava kako je dolazak lijepog vremena povećao mogućnost potencijalnog nepridržavanja propisanih mjera fizičkog distanciranja i drugih epidemioloških mjera te će stoga stožeri civilne zaštite i sve operativnih snage Ravnateljstva civilne zaštite (inspektora civilne zaštite i drugih službenika koji su angažirani u kontroli provođenja mjera) te Ravnateljstva policije svim raspoloživim kapacitetima provoditi kontrolu provođenja odluka i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Uspostavit će se posebni timovi policijskih službenika i službenika Civilne zaštite kako bi u ovo vrijeme dodatno nadzirao rad tržnica, trgovina i ostalih objekata kojima je dopušten rad. Također,provodit će se nadzor pridržavanja pripisanih mjera prilikom okupljanja u parkovima, na trgovima, rivama, dječjim i sportskim igralištima i ostalim javnim površinama te prilikom održavanja javnih događaja.

Inspektori Civilne zaštite će, ako se ustanovi kršenje mjera, obavezno izdati rješenje o prekršaju, s napomenom da će se u slučaju ponovljenog kršenja mjera izreći najstrože moguće sankcije, što uključuje i zatvaranje objekta. (kckzz.hr)

zatvori