Petak, 19. travnja 2024.

Stožer objavio nove podatke: 50 novih potvrđenih slučajeva, 56 novih oporavljenih

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj je konferenciji za medije u 14 sati objavio nove podatke o razvoju epidemije koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

U protekla 24 sata potvrđeno je 50 novih slučajeva oboljenja od COVID-19, što je ukupno u Hrvatskoj do sada 1791. Obavljeno je 20.157 testova, u zadnja 24 sata 901. Udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih iznosi 8,89%, dakle nešto je manji nego prethodnih dana.

Preminule su još dvije osobe: ženska osoba u Dubrovniku u dobi od 74 godine te muška osoba u Zagrebu u dobi od 78 godina. Obje su imale značajne komorbiditete, odnosno teške kronične bolesti. Ukupno preminulih od koronavirusa u Hrvatskoj do sada je 35.

Na respiratoru je 31 osoba. Hospitaliziranih je 372, 38 više nego jučer. Iz bolnica je od jučer otpušteno 14 pacijenata, a kod kuće su se oporavila 42 bolesnika pa je ukupan broj oporavljenih sada 529.

Ministar zdravstva Vili Beroš dodatno je pojasnio kako se klasificira uzrok smrti oboljelih od COVID-19. – Smrtni ishodi uslijed zaraze koronavirusom češći su kod kroničnih bolesnika, naročito starije životne dobi. Postoje slučajevi kada osoba ima više kroničnih bolesti koje udružene s koronavirusom mogu dovesti do smrtnog ishoda. U tom slučaju neposredni povod i uzrok smrti je infekcija koronavirusom i kažemo da je osoba umrla s koronavirusom. Ako osoba nije imala kroničnih bolesti, zarazila se i preminula od infekcije, kažemo da je uzrok smrti koronavirus – pojasnio je Beroš.

zatvori