Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Aktivnosti Stožera civilne zaštite Općine Kloštar Podravski u uvjetima epidemije koronavirusa

Članovi Stožera civilne zaštite u redovnim obilascima nisu utvrdili kršenje protuepidemijskih mjera

Prema odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o održavanju pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni u vrijeme epidemije koronavirusa, djelatnici Komunalnog poduzeća Kloštar Podravski – ujedno i članovi općinskog Stožera civilne zaštite – izvršili su pokop osobe preminule od posljedica bolesti COVID-19.

Podsjetimo, s obzirom na rizik prijenosa bolesti prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mjestu, uvedena je protuepidemijska mjera načina održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja koja se odnosi na sve osobe na području Republike Hrvatske te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebničkom djelatnošću.

Tako su u utorak, 28. travnja djelatnici Komunalnog poduzeća Kloštar Podravski posljednji ispraćaj osobe preminule od COVID-19 održali isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice, poštujući sve upute i mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Osoba preminula od posljedica COVID-19 posljednjih mjeseci nije boravila na području Koprivničko-križevačke županije već je Općina Kloštar Podravski njeno prijašnje mjesto prebivališta, pa je posljednji ispraćaj održan na mjesnom groblju.

Članovi općinskog Stožera civilne zaštite redovno su obilazili javne površine u svrhu zaštite stanovništva od koronavirusa. Prilikom obilazaka ustanovljeno je da se sve trgovine pridržavaju higijenskih mjera zaštite, propuštanja ograničenog broja osoba i udaljenosti među osobama koje se nalaze u trgovini. Obišli su dječja i nogometna igrališta, parkove, vinograde i škole te nisu uočili kršenje mjera zaštite. Obavljeno je ukupno 26 intervencija rizičnoj skupini – stanovnicima starijima od 65 godina na području općine – u svrhu pružanja skrbi, odnosno dostave potrebnih namirnica što su obavile gerontodomaćice u sklopu programa “Zaželi”.

Stožer je zaprimio i 39 zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica. Pet je zahtjeva odbijeno zbog neopravdanih razloga, a 34 su odobrena. Radno vrijeme za izdavanje e-Propusnica je svakog radnog dana od 8 do 12 sati, a zahtjev je potrebno predati pravovremeno, odnosno najmanje dan ranije s izuzetkom hitnih slučajeva, stoji u priopćenju koje potpisuje načelnik Stožernog odbora Ivan Čupen.

zatvori