Srijeda, 27. ožujka 2024.

SDP i laburisti nezadovoljni načinom održavanja sjednice Županijske skupštine: To je gušenje demokracije

Članovi kluba vijećnika Socijaldemokratske partije Hrvatske i Hrvatskih laburista u Skupštini Koprivničko-križevačke županije medijima su uputili priopćenje u kojem izražavaju nezadovoljstvo načinom održavanja sutrašnje sjednice.

Sjednica će se, podsjetimo, zbog epidemije koronavirusa održati elektroničkim putem. Vijećnici će glasovati putem obrasca koji su dobili uz materijale za sjednicu.

“Ovakav način organiziranja sjednice smatramo gušenjem demokracije, jer suštinu demokratičnosti čini upravo iznošenje stavova i rasprava o njima. Ovako nećemo dobiti obrazloženje pojedinih točaka, ne možemo zatražiti dodatna pojašnjenja, ne možemo raspravljati niti podnijeti amandmane”, poručuju SDP i laburisti.

>> Županijska skupština zasjeda ‘na daljinu’, vijećnici donose mjere smanjenja troškova i pomoći gospodarstvu

Smatraju da se sjednica trebala održati ili na uobičajen način, no sa smanjenim brojem vijećnika, ili putem neke od aplikacija za komunikaciju poput Skypea, Zooma i sličnih. Minimalni im je uvjet da barem predstavnici klubova dobiju priliku iznijeti stavove i prijedloge.

“Na taj način organiziraju se uostalom i sjednice Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske te mnogih drugih predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave”, dodaju.

SDP i laburisti podržavaju sve predložene mjere za pomoć gospodarstvu u sklopu rebalansa proračuna, no ističu da Koprivničko-križevačka županija kasni.

“Većina jedinica lokalne i regionalne samouprave svoje mjere za spas gospodarstva u uvjetima pandemije donijela već prije mjesec ili dva. Nadalje, za pomoć poljoprivrednicima ne predlažu se baš nikakve mjere, a nužna bi bila bar trenutno najugroženijima, cvjećarima i proizvođačima presadnica povrća, koji imaju jedan od najvećih padova prodaje uzrokovane zatvaranjem tržnica i to od 50 do 80%”, stoji u priopćenju kluba SDP-a i laburista.

>> Župan predstavio mjere: Smanjuju se plaće dužnosnika i zaposlenika, kapitalni projekti idu dalje, uspostavljen fond pomoći malim poduzetnicima i obrtnicima

Podržavaju i smanjenje plaća dužnosnicima i naknada vijećnicima te sredstava za rad političkim strankama te predlažu da se županijski dužnosnici na tri mjeseca odreknu 50% svojih mjesečnih primanja, umjesto 15%, ili da prijeđu na minimalac.

“Naš je prijedlog da se naknade vijećnicima za rad u Županijskoj skupštini ukinu do kraja mandata, a smanjenje sredstava za rad političkih stranaka tražili smo već nekoliko puta i uvijek proglašavani populistima i skupljačima političkih poena. Pitamo se, što je ovo sada ako ne populizam?”, poručuju SDP i laburisti.

Ne podržavaju donaciju za obnovu Zagreba nakon potresa niti za obnovu crkve sv. Marka te smatraju da bi se ta sredstva trebala uplatiti bolnici u Zagrebu koja zbrinjava pacijente iz naše županije i koprivničkoj bolnici.

SDP i laburisti spominju i pitanje odgovornosti za situaciju u Domu za starije i nemoćne.

“Postali smo županija slučaj, a ne govori se o smjeni ravnateljice, upravnog vijeća ili utvrđivanju odgovornosti za toliki broj oboljelih. Nema reakcije ni predsjednika Županijske skupštine i predstavnika Hrvatske stranke umirovljenika gosp. Pintara, kojem bi briga za starije trebala biti glavni prioritet. Nije moguće da se boji doći u sukob sa županom i tražiti smjenu županovih kadrova u Domu”, pišu članovi županijske oporbe.

zatvori