Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Prve mjere za suzbijanje epidemije ističu u nedjelju, no vjerojatno će biti produžene

Ipak, sve se više govori o skorijem popuštanju nekih mjera

Mjere za usporavanje epidemije koronavirusa ističu u nedjelju, 19. travnja, protekom 30 dana otkako su donesene. Gotovo je sigurno, međutim, da u nedjelju neće biti ukinute.

Potvrdio je to jučer voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

– U nedjelju istječu prve mjere i vjerojatno idemo s produženjem s obzirom na to da, kao što smo više puta rekli, najvažnije je da pratimo savjete epidemiologa. Oni govore o tome da bi trebalo imati pet do sedam dana pad u broju oboljelih kako bi se išlo u popuštanje mjera – rekao je Božinović za RTL.

Naveo je i kako o tome svakodnevno razmišljaju jer im je jasna situacija kada se govori o gospodarstvu ili osiguranju uvjeta za život.

Istaknuvši kako im je na prvom mjestu zaštita zdravlja i života, Božinović je kazao i da moraju razmišljati kada i koje mjere bi se mogle popuštati.

– Ta nedjelja ne znači da se nešto ne može eventualno dogoditi u utorak ili u srijedu, u smislu popuštanja – poručio je.

Navevši kako naš zdravstveni sustav nije toliko sada opterećen kao u drugim europskim zemljama, smatra i da bi to u dogledno vrijeme moglo omogućiti da razmišljaju i o nekim popuštanjima. No, upozorio je Božinović, popuštanje vjerojatno znači i povećanje rizika kada se govori o broju oboljelih od koronavirusa.

Ponovio je i da odluka o popuštanju mjera ovisi o epidemiološkoj situaciji jer im je na prvom mjestu sačuvati živote i poslušati preporuke iz struke i Svjetske zdravstvene organizacije kako tu treba biti oprezan i vidjeti je li popuštanje jedne mjere utječe na porast broja oboljelih ili ne.

– Idemo vidjeti kako ćemo se nositi sa borbom protiv širenja koronavirusa u slijedećim danima i to će sigurno biti jedan od elemenata na temelju kojih možemo promišljati o nekim konkretnim potezima – kazao je Božinović ne želeći govoriti o konkretnim datumima. (HINA)

zatvori