Srijeda, 24. travnja 2024.

Posebni timovi nadzirat će poštuju li se mjere u domovima za starije i nemoćne

Nacionalni stožer civilne zaštite tijekom današnjeg dana donijet će odluku o formiranju posebnih timova koji će kontrolirati poštuju li se sve propisane mjere u domovima za starije i nemoćne, najavio je na konferenciji za medije ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak podsjetio je na to da su, čim je potvrđen ulazak virusa u prvi dom za starije, u Splitu, uvedene nove mjere:

– Na svaku temperaturu i svaki simptom koji bi mogao upućivati na koronavirus rade se testovi. Puno ih je, ali većinom su negativni, osim u domovima u kojima je već potvrđena prisutnost koronavirusa – kazao je Capak.

Na njega se nadovezao ministar Božinović:

– Nacionalni stožer će tijekom dana donijeti odluku o tome da se u svakom županijskom stožeru civilne zaštite oforme timovi koji će izvršiti uvid u to kako se u domovima na teritoriju županije provode mjere koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ti će timovi biti pod koordinacijom epidemiologa – člana stožera civilne zaštite, a u njima će biti inspektor civilne zaštite, sanitarni inspektor, socijalni radnik i pročelnik za socijalni rad u županiji te policijski službenik – objasnio je Božinović.

Tako će se u vrlo kratkom vremenu provjeriti kako se u domovima poštuju propisane mjere, zaključio je Božinović.

zatvori