Utorak, 23. travnja 2024.

IMAMO DOBITNIKA Evo tko je osvojio novi roman Marka Gregura ‘Vošicki’

Portal Drava.info daruje jednog čitatelja/icu novim romanom ‘Vošicki’ Koprivničanca Marka Gregura.

Roman “Vošicki” osvojio je Damir Šimek. Čestitamo! Upute o preuzimanju poslali smo vam e-poštom.

Po nekima skandalozan, od mnogih potiskivan, ali svakako jedinstven, češki doseljenik Vinko Vošicki jedan je od onih ljudi koji su činili razliku. U romansiranoj biografiji koja prati Vošickog od dolaska u Koprivnicu 1909. pa sve do smrti 1957. na bilogorskim obroncima, u klijeti bez struje i vode, pred čitateljem se nižu scene dovoljne za tri života.

U turbulentnim vremenima, koja obuhvaćaju nebrojene političke prevrate, dva svjetska rata − od kojih je u Velikom aktivno, a u Drugom pasivno sudjelovao − i jednu nacionalizaciju, kao da dočekuje život spreman na podmukle udarce. Teška vremena prilika su za lak moral, sitne duše i heroje, a Vošicki nije bio nijedno od toga. Bio je zato istodobno izdavač-entuzijast i vjernik knjige s tiskarom koji je povremeno nužno oportunist, jer njegove usluge svi režimi trebaju. Cijeli je život Vošicki ekvilibrirao na rubu poslovne održivosti, pa ipak uspijevao pokretati biblioteke i objavljivati važne naslove poput djela Karla Maya i Miroslava Krleže.

Opsežan, nadahnut i, kada je to potrebno, dokumentaran roman Marka Gregura prati i privatnu i građansku sferu Vinka Vošickog, utoliko nužno i povijest grada, pa je dijelom i njegova literarizirana monografija i leksikon imena i galerija karaktera, jedinstvena memorija oplemenjena fiktivnim likovima. Velika je ovo priča o pravom čovjeku u krivim vremenima, o čovjeku koji je pozdravljao jedinstvenim “Got do kristi Kunst” (Bog uskrisi umjetnost). Baš kako se nije dogodilo. Do danas.

zatvori