Četvrtak, 25. travnja 2024.

Otvaraju se muzejske ustanove! Kultura se oprezno počinje vraćati u društveni život

Muzej grada Koprivnice svoje prostore otvara u ponedjeljak, osim Galerije naivne umjetnosti koja kreće dan kasnije

Nakon mjesec i pol dana muzeji i galerije konačno mogu postupno otvarati svoja vrata korisnicima i čini se kao da će se kultura oprezno početi vraćati u društveni život.

Koprivnički muzej će svoje prostore otvoriti početkom sljedećeg tjedna, u Koprivnici (4.5. – ponedjeljak) i Hlebinama (5.5. – utorak), uz strogo pridržavanje svih preporučenih mjera zaštite od COVID-19. U svemu tome važno je zbrojiti nastalu programsku štetu, odnosno pobrojati projekte za koje su posjetitelji bili uskraćeni; ali podjednako tako javnosti predočiti kvalitetno iskorišteno vrijeme iza zatvorenih vrata.

U prvom redu, izgubljeno je više izložbi među kojima će tek pojedine biti moguće realizirati u nekom drugom terminu. Tako će u Hlebinama biti prolongirana samostalna izložba Dragice Lončarić do 24.5. s kojom se javnost nije imala prilike upoznati, dok se skupna izložba “Svugdi pojdi, doma dojdi” posljednjih dana uspješno virtualno predstavlja putem muzejskog Facebook profila.

Nažalost, izgubljen nam je drugi dio velike arheološke izložbe “Avari i Slaveni” kojom se od 28.3. u Galeriji Koprivnica trebao predstaviti hrvatski ranosrednjovjekovni materijal, kao i izložba “AKO TEBE ZABORAVIM” o holokaustu u Hrvatskoj 1941.-1945. koja je trebala biti postavljena u Sinagogi. U Galeriji Koprivnica od 24.4. bilo je planirano upoznavanje s velikim hrvatskim fotografom Tošom Dabcem što će se pomaknuti na neki drugi datum, a na sudjelovanje koprivničkih postrojbi u VRO Bljesak trebali smo se u Muzeju podsjetiti krajem travnja. U sljedeća dva tjedna izradit će se novi izložbeni plan kojim će se predvidjeti mogućnost realizacije odgođenih i nadolazećih izložbi do kraja 2020. godine sukladno mjerama Stožera civilne zaštite RH.

Kako u svakom zlu treba tražiti i nešto dobro, tako su se muzealci u nastalim okolnostima više posvetili “tihom muzejskog radu” koji je osnova bilo kakve javne djelatnosti. U potonjem razdoblju (ob)rađeno je tako nešto više od 2.000 muzejskih predmeta, a što je trećina čitave prošlogodišnje brojke. Uz to, fotografirana je i popisivana studijska arheološka građa koja broji više desetaka tisuća predmeta, a bavilo se i uređivanjem digitalne inventarne knjige. Uz pomoć PORA-e pripremljena je prijavna dokumentacija za EU projekt međunarodne kulturne suradnje “Western Balkans” pod nazivom “Tell all the Tales”, a u kojem bi Muzej bio vodeći partner uz druge dionike iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Poljske. Pored toga, pripremani su tekstovi za buduće muzejske publikacije poput predgovora kataloga ili članaka u ovogodišnjem Podravskom zborniku.

Odrađeno je mnogo toga što u normalnim okolnostima ne bi bilo moguće zbog čestog manjka vremena. Svaka neprilika stvara određenu priliku, koju su koprivnički muzealci prepoznali i iskoristili najbolje što su mogli, da bi u nadolazećim projektima bili što pripremljeniji i kvalitetniji.

Muzej grada Koprivnice

zatvori