Utorak, 23. travnja 2024.

Općina Drnje nastavlja s kapitalnim projektima, Dombaj: Uz puno truda i pozitivne energije realizirat ćemo zacrtano

Pandemija koronavirusa koju nitko nije mogao predvidjeti na početku ove godine dovela je do drugačijeg funkcioniranja Općine Drnje.

Kako nas je izvijestio načelnik te općine Petar Dombaj, puno se vremena posvećuje provođenju preporuka i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite u svrhu suzbijanja koronavirusa, izdavanju propusnica i svemu ostalome što je u zadnje vrijeme aktualno.

– S obzirom na gospodarsku situaciju, nastavit ćemo u smjeru da kroz uštede, ekonomična ulaganja i efektivan, efikasan rad zadržimo financijsku stabilnost Općine, ali da istovremeno razvijamo i ulažemo u sve ono što je potrebno da bi naše mještanke i mještani imali uvjete za ljepši i bolji život u našoj Općini.

Na početku godine Općina Drnje završila je dva kapitalna projekta u Torčecu. Izgrađen je novi most koji je financiran europskim sredstvima, a isto tako izgrađeno je novo parkiralište na groblju u Torčecu s pristupnom stazom i rasvjetom. Paralelno s tim počelo se s pripremom novih velikih projekata koji su prijavljeni na nacionalne natječaje u ministarstvima.

– S firmom Coart d.o.o. dogovorili smo izradu projekta Izgradnja biciklističko-pješačke staze na dijelu ulice Pemija i dijelu Trga kralja Tomislava u Drnju uz rekonstrukciju i izgradnju oborinske kanalizacije. To je jedan od najiščekivanijih projekata u povijesti Općine Drnje i prva faza od njih nekoliko što se tiče izgradnje staza. Procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 650 tisuća kuna bez PDV-a za dionicu duljine cca. 450 metara. Trenutno smo u fazi dobivanja građevinske dozvole i čekamo rezultate natječaja nadležnih ministarstava gdje smo prijavili ovaj projekt. S obzirom na važnost ovog projekta planirano sufinanciranje iz drugih izvora iznosi 70%, dok bi 30% financirali sami. Realizacija projekta planirana je za ljeto 2020. godine – nastavlja načelnik Dombaj.

Drugi veliki projekt koji je također u fazi dobivanja građevinske dozvole je izgradnja reciklažnog dvorišta u Drnju. Tvrtka Petgrad d.o.o. izradila je projektnu dokumentaciju sukladno količinama i kapacitetima za zbrinjavanje otpada iz plana gospodarenja otpada Općine Drnje.

– Projekt vrijedan više od 2,2 milijuna kuna bez PDV-a prijavit ćemo na europski natječaj odmah po dobivanju građevinske dozvole. Omjer sufinanciranja je 85% europska sredstva i 15% vlastita. Općina Drnje kao i druge jedinice lokalne samouprave imaju velikih problema s divljim odlaganjem smeća pa je ovaj projekt krucijalan u očuvanju okoliša. Izvođenje projekta u planu je ove godine, odmah po odobrenju europskih sredstava.

Ustupio Petar Dombaj.

Još jedan od bitnijih projekata u 2020. godini je rekonstrukcija mosta na potoku Gliboki na državnoj cesti D41. Taj je projekt na inicijativu Općine Drnje stavljen na prioritetnu listu u Hrvatskim cestama.

– Ako Vlada ne odluči drugačije, provođenje projekta bi trebalo krenuti u kolovozu ove godine. Time bi se stvorili preduvjeti za dvotračni promet na tom dijelu državne ceste, izgradile bi se pješačke staze i rekonstruirao kolnik u duljini 200 metara. Gospodin Bobičanec iz HAC-a nas je nedavno obavijestio o važnosti projekta i informirao da je sada u tijeku nabava za odabir izvođača, a onda slijedi potpis ugovora.

Što se tiče cesta, osim redovnog održavanja na području Općine Drnje, u planu je izrada glavnog projekta za rekonstrukciju i proširenje kolnika u Ulici braće Radić u Drnju.

– Trenutno smo u fazi prikupljanja ponuda za projektiranje, a nakon toga se kreće u izradu projekta. Svakako nam je cilj da naši mještani imaju sigurne i kvalitetne uvjete za prometovanje. Ako nam stignu pozitivni signali iz KC voda da je projekt Aglomeracije Koprivnica blizu faze izvođenja, onda ćemo s ovim projektom rekonstrukcije ceste ići nakon izgradnje odvodnje, a ako pak dobijemo informaciju da je izgradnja kanalizacije prolongirana, ići ćemo u realizaciju projekta odmah po rješavanju papirologije.

Dodajmo da je trenutno u izvođenju izgradnja centralnog grijanja u ribičkom domu u Torčecu, a priprema se i postupak odabira izvođača za rekonstrukciju kuhinje u Društvenom domu u Drnju. – Pregovaramo s nekoliko zainteresiranih poduzetnika oko prodaje zemljišta i pokretanja poduzetničke zone, no o tome ćemo više reći dok budemo imali konkretnije podatke.

– Svakim danom pomno pratimo situaciju i vodimo računa da na vrijeme pripremamo dokumentaciju i potrebne predradnje za nove projekte. Iako nam je situacija otežana zbog manjka prihoda u proračunu, trudimo se izvući maksimum. Uz puno truda, pozitivne energije i malo sreće, kao i svaki puta dosad, realizirat ćemo ono što zacrtamo – kazao je načelnik Dombaj i na kraju poručio:

– Iako ćemo po prvi puta blagdan Uskrs slaviti drugačije nego obično, unutar užeg kruga obitelji u svojem domu, bez odlaska na vjerska okupljanja, neka svatko spozna pravu poruku Uskrsa u krugu svoje obitelji i učini joj ovaj težak period ljepšim i ugodnijim. Ovim putem želim svima poželjeti sretan i blagoslovljen Uskrs u ime Općinskog vijeća, djelatnika Općine, Stožera civilne zaštite Općine Drnje i u svoje osobno ime.

zatvori