Utorak, 23. travnja 2024.

Nebeski fenomen: Noćas najveći i najsjajniji pun Mjesec u 2020. godini

Da se malo odmaknemo od teme koronavirusa, noć pred nama bit će sve samo ne mračna. Dolazi nam prvi proljetni pun Mjesec, ujedno i onaj koji će biti najbliže Zemlji cijele ove godine, popularno prozvan ‘Supermjesecom’.

Tzv. Supermjesec zapravo je poklapanje punog Mjeseca i točke u kojoj je Mjesec najbliže Zemlji – perigeju. Stoga je takav uštap nešto veći i nešto sjajniji od uobičajenoga, samo zato što je malo bliže našem planetu. Mjesec će nam u najbližoj točki biti večeras u 20:16, a u punu mijenu službeno će doći pred zoru, u 4:35.

Velika većina ljudi tu razliku ne može primijetiti golim okom, eventualno astronomi amateri s duljim stažem promatranja našeg prirodnog satelita.

Usporedba veličine punog Mjeseca u perigeju i u apogeju 2014. godine. Snimio Marko Posavec.ec

“Supermjesec” nije astronomski termin, štoviše astronomi se na njega često mršte. Uostalom, potekao je od jednog astrologa, a to čime se oni bave također nema puno veze s astronomijom. U sjevernoameričkom poljoprivrednom almanahu travanjski uštap prozvan je “ružičastim Mjesecom” zbog ružičaste boje proljetnog cvijeća.

Inače, uz pun Mjesec vezano je i određivanje datuma Uskrsa. Najveći kršćanski blagdan slavi se prve nedjelje nakon prvog uštapa koji pada na ili nakon 21. ožujka. To je ove godine, dakle, sljedeća nedjelja, 12. travnja.

Gledano iz Koprivnice, Mjesec večeras izlazi u 18:43 i sjat će na nebu cijele noći. Sjajna zvijezda blizu njega bit će Spica (Klas) u zviježđu Djevice.

zatvori