Četvrtak, 25. travnja 2024.

Gledajte u nebo: Ovog vikenda imat ćemo sjajan pogled na ‘vlak satelita’ Starlink

Naravno, pod uvjetom da nebo bude vedro. Upute za promatranje su na kraju članka

Nova, nedavno lansirana šesta skupina satelita Starlink ovog će vikenda biti vidljiva iz naših krajeva. Bude li vedro, gledajte ih iza 20:30 prema uputama na kraju teksta.

>> Neobična pojava na noćnom nebu: Što su ta svjetla koja u nizu, jedno za drugim, ovih večeri prelijeću Hrvatsku?

Nažalost, sateliti se ipak nisu vidjeli iz Koprivnice odmah nakon lansiranja u srijedu navečer. Nakratko su se vidjeli u četvrtak (naslovna fotografija), ali više fotografski nego golim okom jer su bili vrlo nisko na nebu i brzo su ušli u Zemljinu sjenu.

No, večeras i sutra, u subotu i nedjelju 25. i 26. travnja, bit će lijepo vidljivi iz naših krajeva – bolje u nedjelju nego u subotu, ali sve ovisi o vedrom nebu.

>> Ante Radonić o Starlinku i drugim satelitima: ‘Oni kao da stalno padaju, ali nikako da padnu’

Prelet satelita Starlink iznad Koprivnice 18.4. Foto: Marko Posavec.

Podsjetimo, riječ je o umjetnim satelitima Starlink. Lansira ih tvrtka SpaceX Elona Muska sa svrhom globalne pokrivenosti brzim internetom. Za sada ih u orbiti ima više od 400, a planirano je da ih bude oko 12 tisuća. S vremenom će biti manje vidljivi kako se smještaju u svoje konačne orbite na visini od 550 kilometara.

Kako ih promatrati

Sateliti Starlink uočljivi su kao niz sitnih zvjezdolikih točkica koje se kreću otprilike od zapada prema istoku i sve slijede isti pravac. Razmak između njih može iznositi nekoliko sekundi ili nekoliko minuta, a ako ih se vidi ubrzo nakon lansiranja – kao ovoga vikenda – svi će još biti razmjerno gusto zbijeni (vidi naslovnu fotografiju snimljenu u četvrtak). Mnogi su ih primijetili na nebu prije tjedan dana kada je nebo bilo bistro, vidljivost odlična, a imali smo priliku promatrati više ranije lansiranih skupina Starlinka.

Pa ako nas vrijeme posluži i ne bude previše oblaka, ovu najnoviju i zasad najsjajniju skupinu satelita Starlink vidjet ćemo:

  • u subotu 25.4. od 20:31 do 20:40,
  • u nedjelju 26.4. od 20:34 do 20:49 (u dvije skupine)
Subota

U subotu će se prvi sateliti pojaviti oko 20:31 na sjeverozapadu, proći će sjevernim dijelom neba između Velikog i Malog medvjeda te nestajati prema istoku. Prema procjenama bit će sjajniji od zvijezda Velikog medvjeda (sjajni otprilike kao zvijezde Regul i Spica koje su u to vrijeme visoko na jugu/nisko na jugoistoku) i trebali bi se lijepo vidjeti, premda nebo u to vrijeme još neće biti sasvim mračno.

heavens-above.com
Nedjelja

Prelet u nedjelju trebao bi biti još ljepši od subotnjeg. Sateliti će se početi pojavljivati na zapadu-sjeverozapadu oko 20:34 i čini se da će biti podijeljeni u dvije skupine: prva će prolaziti od 20:34 do 20:38 između Venere i sjajne zvijezde Capelle pokraj Blizanaca prema Lavu i na kraju Djevici nisko na jugoistoku. Druga skupina trebala bi proći mrvicu niže prema jugu, ali baš između Venere i mladog Mjeseca koji će tada biti na zapadu.

heavens-above.com
heavens-above.com

Na kraju, za promatranje satelita ne treba vam nikakva posebna oprema, iako bi možda bilo dobro imati pri ruci dalekozor da ih što prije uočite u dolasku na zapadnom nebu. Udaljite se od jačih gradskih svjetala ako možete i pažljivo promatrajte, jednom kad krenu nećete ih moći promašiti.

Vedro nebo!

zatvori