Sateliti Starlink gusto zbijeni prolaze blizu Venere u četvrtak navečer. Snimio Marko Posavec.
Nova, nedavno lansirana šesta skupina satelita Starlink ovog će vikenda biti vidljiva iz naših krajeva. Bude li vedro, gledajte ih iza 20:30 prema uputama na kraju teksta.

>> Neobična pojava na noćnom nebu: Što su ta svjetla koja u nizu, jedno za drugim, ovih večeri prelijeću Hrvatsku?

Nažalost, sateliti se ipak nisu vidjeli iz Koprivnice odmah nakon lansiranja u srijedu navečer. Nakratko su se vidjeli u četvrtak (naslovna fotografija), ali više fotografski nego golim okom jer su bili vrlo nisko na nebu i brzo su ušli u Zemljinu sjenu.

No, večeras i sutra, u subotu i nedjelju 25. i 26. travnja, bit će lijepo vidljivi iz naših krajeva – bolje u nedjelju nego u subotu, ali sve ovisi o vedrom nebu.

>> Ante Radonić o Starlinku i drugim satelitima: ‘Oni kao da stalno padaju, ali nikako da padnu’

Prelet satelita Starlink iznad Koprivnice 18.4. Foto: Marko Posavec.

Podsjetimo, riječ je o umjetnim satelitima Starlink. Lansira ih tvrtka SpaceX Elona Muska sa svrhom globalne pokrivenosti brzim internetom. Za sada ih u orbiti ima više od 400, a planirano je da ih bude oko 12 tisuća. S vremenom će biti manje vidljivi kako se smještaju u svoje konačne orbite na visini od 550 kilometara.

Kako ih promatrati

Sateliti Starlink uočljivi su kao niz sitnih zvjezdolikih točkica koje se kreću otprilike od zapada prema istoku i sve slijede isti pravac. Razmak između njih može iznositi nekoliko sekundi ili nekoliko minuta, a ako ih se vidi ubrzo nakon lansiranja – kao ovoga vikenda – svi će još biti razmjerno gusto zbijeni (vidi naslovnu fotografiju snimljenu u četvrtak). Mnogi su ih primijetili na nebu prije tjedan dana kada je nebo bilo bistro, vidljivost odlična, a imali smo priliku promatrati više ranije lansiranih skupina Starlinka.

Pa ako nas vrijeme posluži i ne bude previše oblaka, ovu najnoviju i zasad najsjajniju skupinu satelita Starlink vidjet ćemo:

  • u subotu 25.4. od 20:31 do 20:40,
  • u nedjelju 26.4. od 20:34 do 20:49 (u dvije skupine)
Subota

U subotu će se prvi sateliti pojaviti oko 20:31 na sjeverozapadu, proći će sjevernim dijelom neba između Velikog i Malog medvjeda te nestajati prema istoku. Prema procjenama bit će sjajniji od zvijezda Velikog medvjeda (sjajni otprilike kao zvijezde Regul i Spica koje su u to vrijeme visoko na jugu/nisko na jugoistoku) i trebali bi se lijepo vidjeti, premda nebo u to vrijeme još neće biti sasvim mračno.

heavens-above.com
Nedjelja

Prelet u nedjelju trebao bi biti još ljepši od subotnjeg. Sateliti će se početi pojavljivati na zapadu-sjeverozapadu oko 20:34 i čini se da će biti podijeljeni u dvije skupine: prva će prolaziti od 20:34 do 20:38 između Venere i sjajne zvijezde Capelle pokraj Blizanaca prema Lavu i na kraju Djevici nisko na jugoistoku. Druga skupina trebala bi proći mrvicu niže prema jugu, ali baš između Venere i mladog Mjeseca koji će tada biti na zapadu.

heavens-above.com
heavens-above.com

Na kraju, za promatranje satelita ne treba vam nikakva posebna oprema, iako bi možda bilo dobro imati pri ruci dalekozor da ih što prije uočite u dolasku na zapadnom nebu. Udaljite se od jačih gradskih svjetala ako možete i pažljivo promatrajte, jednom kad krenu nećete ih moći promašiti.

Vedro nebo!