Osmi je dan otkako su na Novom Zelandu na snazi mjere suzbijanja pandemije koronavirusa. Iz Aucklanda, najvećeg novozelandskog grada, javio nam se Koprivničanac Marko Fogl koji tamo živi zajedno sa svojom obitelji.

– Koliko pratim vijesti iz Hrvatske, mjere na Novom Zelandu vrlo su slične vašima, jedino što su one kod vas na snazi tjedan dana duže. Sve je zatvoreno, osim trgovina i ljekarni, svi radimo od kuće, a van se smije jedino do trgovine i ljekarne i prošetati. Primjećujem da se ljudi pridržavaju mjera, a postoji i telefonski broj na koji se može prijaviti svakoga tko krši propisane mjere – rekao je Fogl.

Ustupio Marko Fogl.

Prema posljednjim podacima sa službene internetske stranice Ministarstva zdravstva od 2. travnja broj potvrđenih slučajeva je 723, u posljednja 24 sata 76, broj slučajeva sa sumnjom na koronavirus je 74, a u posljednjih 24 sata 13, broj zaraženih osoba u bolnicama je 13, broj izliječenih osoba je 92, a u posljednjih 24 sata 10, dok je od koronavirusa umrla samo jedna osoba.

Ustupio Marko Fogl.

– Imamo samo jedan smrtni slučaj, a koliko mi je poznato iz medija, riječ je o ženi starije životne dobi koja je bolovala i od drugih bolesti – dodaje Fogl.

Napominje da je gospodarska i ekonomska situacija slična našoj.

Ustupio Marko Fogl.

– Većina mojih prijatelja već je dobila otkaze. Vlada nudi poticaje i subvencije, ali naravno, to nije dovoljno. Granice su zatvorene, jedino mogu ući državljani Novog Zelanda – ističe Fogl.

Kaže da će ove mjere na snazi biti sigurno mjesec dana, a što će biti dalje, tek ostaje za vidjeti.