Utorak, 26. ožujka 2024.

Mamuze navršile sedam godina, rođendanska proslava i svi programi na čekanju: Smanjile smo očekivanja, nadamo se najboljem

Iskreno, ako i ne bude ničega ove godine, najvažnije je samo da izađemo živi i zdravi, rekla je Maša Zamljačanec.

Prošlo je sedam godina otkako je osnovana koprivnička Udruga Mamuze s ciljem promicanja kulture i suvremene umjetnosti u Koprivnici. Na početku bile su dvije: Maša Zamljačanec i Andreja Salajec, a danas ih je službeno 25.

Početaka djelovanja Mamuza prisjetila se Maša Zamljačanec.

– To je bilo malo tiše vrijeme u našem gradu, zatvorila se Kuglana koja je bila kultni klub i okupljalište te dom nezavisne alternativne kulture. Sa zatvaranjem Kuglane malo su se smanjili programi. Kroz druženje i razgovore započele smo rad na nekim koncertima koji su bili vezani uz organiziranje izložbi i edukativnih radionica, predavanja i slično. To se pokazalo potrebnim i uspješnim odmah na početku i evo sedam godina kasnije još uvijek bi to radile da nije ovakva čudna situacija u kojoj trenutno živimo – rekla je Maša.

Andreja Salajec i Maša Zamljačanec. Foto: Tina Antolić.
Rođendanska proslava uz Rens Argou odgođena za neki zdraviji vikend

Upravo zbog situacije s epidemijom koronavirusa i proslava sedmog rođendana stavljena je na čekanje.

– Naši rođendani nisu nikad prepompozni tulumi koji traju do jutra, nego uvijek organiziramo druženje uz glazbu i eventualno neku izložbu. Ove godine nam se konačno ostvarila želja da je jedan od naših najdražih domaćih bendova Rens Argoa slobodan za naš rođendan i dogovorili smo uz njihov koncert rođendansku proslavu. Nije nam bilo suđeno ni ove godine – istaknula je Maša.

Dodala je da su Andreja i ona odlučile same proslaviti rođendan, otišle su u šetnju, nisu se vidjele mjesec dana pa su se podružile uz fazane i srne, a dan su posvetile glazbi i slušale Rens Argou. Napomenula je da koncert nije otkazan, samo je odgođen za neki zdraviji vikend.

Programi odgođeni zbog epidemije koronavirusa

Što se tiče posljedica koje ova situacija ostavlja na rad njihove udruge, Maša ističe da se, osim s odgađanjem programa, s nekakvim prevelikim posljedicama još nisu susreli.

Detalj s FIUK-a / Snimila Teodora Lukavski.

– Inače, način javnog financiranja funkcionira tako da sredstva dobijete tek kasnije u godini pa smo sami financirali taj početni dio programa i to smo na kraju godine pokušali izbalansirati javnim sredstvima. Mislim da još nitko zapravo ne zna kakve budu posljedice, ali mogu reći da smo mi smanjili očekivanja i povećali nade prema najboljem. Iskreno, ako i ne bude ničega ove godine, najvažnije je samo da izađemo živi i zdravi – istaknula je.

Realno je očekivati da javnog novca za programe neće biti

Što će se događati s javnim novcem, odnosno hoće li uopće biti isplata, Maša zasad ne zna.

– Imamo samo pretpostavke. S obzirom na to da se u javnim ustanovama smanjuju plaće, nije nerealno da tih novaca neće ni biti, a ako se svi složimo oko toga, mislim da ćemo se složiti jednoglasno: te stvari zaista u ovom trenutku mogu pričekati.

Zakulisni rad ide dalje

Napominje da sav onaj zakulisni rad udruge ipak ide dalje: rade, promišljaju, povezuju se s ljudima na digitalnim platformama. Ističe da je ovo doba godine kad se već pomalo rade planovi za iduću.

– Sad nam je fokus i na tome, jer se nadamo da će 2021. biti malo bolja, nije da je ova tolika loša, novo normalno je, i čudno je i svi na neki način osjetimo da nam život izgleda potpuno drugačije. Andreja i ja radimo Mamuze volonterski, odnosno u svoje slobodno vrijeme, imamo svoje poslove koje sad već nešto više od mjesec dana radimo od kuće, sretne smo da uopće imamo tu mogućnost, i nadamo se i vjerujemo da svijet bude malo drugačiji u pozitivnijem smislu – kazala je Maša.

Ipak, ako sve sutra krene, kaže da su one spremne i fizički i mentalno, ali ipak smatra da nije realno očekivati da će se to dogoditi.

– Kad situacija bude sigurna i da se možemo ponovo vratiti našim programima, koji se velikim dijelom odvijaju na otvorenom, onda ćemo to i napraviti – zaključila je.

Street art festival / Snimio Krešo Puklavec.
zatvori