Četvrtak, 18. travnja 2024.

Nesvakidašnja priča iz Starigrada: Mihaelu u dvorište doletio golub pismonoša iz Mađarske

30 golubova letjelo je od Győra do Soprona, a na cilj ih je stiglo 29. Jedan je poprilično zalutao

U koprivničko prigradsko naselje Starigrad jučer je sletio golub iz Mađarske. Iako je svoj let trebao završiti u Győru, našao se više od 260 kilometara dalje.

Ovu nesvakidašnju priču ispričao nam je Mihael Kramarić koji ga je pronašao u svojem dvorištu.

– Sjedim jučer na terasi, okrenem glavu i vidim goluba na vrtu kako mirno i gospodski hoda. Vidio sam kako mu treba pomoć te sam mu pomogao. Vidio sam da to nije običan golub jer je imao dva prstena na gležnjevima. Na jednom prstenu je pisala registracijska oznaka, a na drugom telefonski broj – priča nam Mihael koji je ubrzo kontaktirao vlasnika goluba.

Ustupio Mihael Kramarić.

Doznao je kako je 30 golubova u sklopu vježbe letjelo od Győra do Soprona. Njih 29 stiglo je do svog cilja, no jedan je krenuo u drugom pravcu i završio nedaleko od Koprivnice.

– I ja sam u početku bio zbunjen, no od vlasnika sam saznao da su golubovi izvodili vježbu. Ostavljeni su u Sopronu te su krenuli prema Győru natrag u svoj dom. Trebali su ići od sela do sela i tako doći do cilja. Njih 29 je uspjelo, no jedan je zalutao.

Njegov vlasnik Péter Viglidàn, inače uzgajivač golubova, Mihaelu je rekao da slobodno brine o njemu.

– Nevjerojatno je kako je ovaj simbol ljubavi, duhovne obnove i mira sletio baš kod mene u Koprivnicu. Planiram ga pustiti nakon nekog vremena, a za sada nek’ uživa u mojoj rezidenciji. Njegov apetit je bolji od kokošjeg, pojeo je 300 grama smjese za kokoši, malo kruha i popio tri decilitra vode. Kad sam ga stavio u kuću i kad je mama pojačala televizor na kojemu je svirala muzika, golub je skladno počeo pjevati s televizorom.

Tako će golub kojeg je Mihael nazvao Khuen-Héderváry de Koprivnica neko vrijeme biti mještanin Starigrada.

zatvori