Četvrtak, 18. travnja 2024.

Na Sjeveru pokrenut fotografski natječaj ‘Pogled s prozora’: Kako vas inspirira karantena?

Natječaj je otvoren do kraja izvanrednih mjera

Na Sveučilištu Sjever pokrenuli su fotografski natječaj ‘Pogled s prozora’ za sve zainteresirane.

Na Sjeveru kažu da se ideja razvila u sklopu nastavnih aktivnosti na kolegijima koji pokrivaju područje fotografske slike na studijskim odjelima u Koprivnici i Varaždinu, a koje predaje Mario Periša, pročelnik Odsjeka za medijski dizajn. No, ističu da se na natječaj mogu prijaviti ne samo studenti, nego i sva zainteresirana javnost.

“Uzimajući u obzir ove okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, nameću nam se neka pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor fotografskom slikom. Kako gledate na protok vremena u karanteni? Kako gledate na prazne ulice? Koja su vaša očekivanja? Koje su vaše slutnje? Što može biti veliko danas poput značajnog otkrića fotografskog postupka? Koji je vaš prozor u svijet? Koji je vaš stav, mišljenje, pogled na ovu situaciju? Sva pitanja koja su podražaj na naše emocije su prihvatljiva. Kroz ovaj natječaj imamo mogućnost osobne doživljaje i iskustva integrirati u opću sliku društvene zajednice. Kroz jednu fotografiju ili seriju do deset fotografija. Motiv nije nužno samo prozor, može biti i njegova sekundarna uloga – pogled na prozor, pod prozorom; kao i pogled s balkona, pogled u sobu, kao i metaforički rečeno – prozor u svijet. Jer – ako nam je prostorno kretanje ograničeno, nije kretanje po svijetu mašte i inspiracije”, objašnjava Periša.

Napominje da naslov natječaja ima povijesnu konotaciju.

“Naslovom natječaja aludiramo na povijesno značenje prve trajno fiksirane fotografske slike, koju načinio Joseph Nicéphore Niépce najvjerojatnije 1826. godine nazvane “Pogled s prozora”, u Le Gracu, fotografije odnosno prakse koja je promijenila svijet. Ponovo fotografija snimljena s prozora koju je napravio Niépceov partner s kojim je usavršavao fotografski postupak, Louis-Jacques-Mandé Daguerres, može se dovesti u vezu s današnjim pogledom na mnoge gradove kao i na Pariz, odnosno Boulevard du Temple. Obje fotografije nas upućuju na pogled bez inače uobičajenog pogleda na ulicu gdje očekujemo vidjeti brojne ljude, čemu i danas svjedočimo. Prva i druga fotografija označavaju novi početak – prva nagovještaj, a druga javno priznanje i predstavljanje novog izuma znanstvenoj zajednici i javnosti”, kaže Periša.

Natječaj je otvoren do kraja izvanrednih mjera, a sve informacije dostupne su ovdje.

zatvori