Utorak, 23. travnja 2024.

Felak: Podravina i Prigorje nisu toliko pogođeni kao neke druge županije, Vladine mjere su dobre, u pripremi još jedan paket

Saborski zastupnik i potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Damir Felak izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije o aktualnostima Vlade u borbi protiv koronavirusa osvrnuvši se na takozvani travanjski paket mjera pomoći.

Pritom je posebno istaknuo da je pojavom ovog virusa Vlada dobro reagirala i u zdravstvenom i epidemiološkom dijelu koji je prepušten stručnjacima, ali i u gospodarskom dijelu kroz dva paketa mjera.

– Sabor će nastaviti raditi i donosit ćemo sve zakone koje Vlada predloži i koji idu u cilju da očuvamo što veći broj radnih mjesta, da gospodarstvo i dalje bude aktivno – kazao je Felak.

Spomenuo je da je donesen čitav niz zakona kojim se željelo zaustaviti otpuštanje i Vlada je do sada više od 100 milijuna eura uložila u isplatu onih 4000 kuna koje koristi već stotinjak tisuća poslodavaca koji zapošljavaju 550.000 radnika.

Snimio Marko Posavec.

Istaknuo je da treba imati dozu opreza, jer su se pojavila u javnosti pitanja hoće li se ta sredstva koristiti na pravi način.

– Sigurno je da će nažalost i u ovim vremenima krize pojedini poslodavci pokušati nešto više od tih sredstava zadržati za sebe , a ne ih spustiti prema radnicima. Pozivam ih da to ne čine, ali isto tako, inspekcije Državnog inspektorata, Porezna uprava i svi koji to mogu će maksimalno pratiti korištenje sredstava. Vjerujem da će sredstva doći prije svega onima kojima su namijenjena, a to su zaposlenici u poduzećima, ali ima i čitav niz kreditnih linija koje su namijenjene poslodavcima kojima bi oni trebali prebroditi ovo krizno razdoblje – istaknuo je.

Snimio Marko Posavec.

Felak je kazao da se u svibnju očekuje još jedan paket mjera koji će ići na što veće uštede po svim ministarstvima. Ističe da će se jedan dio tih ušteda odnositi i na smanjivanje plaća u dijelu javnog sektora, o čemu se vode pregovori sa sindikatima. Vjeruje da će sindikati javnih službi shvatiti da se u jednom dijelu mora provesti određena ušteda kako bi se sredstva koja se uštede na plaćama mogla usmjeriti za zaštitu zdravlja svih građana i za pomoć gospodarstvu. Felak se nada da će s ljetnim mjesecima ova kriza, kako zdravstvena, tako i gospodarska početi slabjeti. No, posljedice će se osjetiti.

– Nitko u ovom trenutku u svijetu ne može reći kada će ovo završiti i na koji način. Pozivam na strpljenje, samodisciplinu i solidarnost. Jer, ljudski životi su ipak najvažniji, a sav ovaj gospodarski, materijalni, novčani dio ćemo nekako nadoknaditi – zaključio je.

Snimio Marko Posavec.

Što se tiče Koprivničko-križevačke županije, Felak je istaknuo da je teško davati prognoze, eventualno završetkom travnja kad će postojati konkretniji podaci.

– Mislim da je u našoj županiji taj pad nije toliko velik kao u nekim drugim županijama, pogotovo priobalnima koje su usko vezane na turizam. Građevina radi normalno, Podravka radi normalno, čak i pojačano u jednom segmentu, ista stvar je i s Belupom. Mali gospodarstvenici, obrtnici i uslužne djelatnosti su pogođene. Ali za njih su namijenjene ove mjere i oni ih koriste – objasnio je.

Snimio Marko Posavec.

Što se tiče Podravine i Prigorja, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i zamjenik župana Darko Sobota podsjetio je na mjere koje je donijela Županija:

– Rebalansom proračuna predvidjeli smo 9,3 milijuna kuna sredstava za uštedu, ali i za pomoć gospodarstvu. Pritom s ponosom ističem da smo pripremili 600.000 kuna u subvencioniranju kredita, otvorili smo mogućnost kreditiranja za male i srednje poduzetnike u visini 50 milijuna kuna. To je jako dobra opcija, ako je iskoriste naši poduzetnici jer nam se tada otvara još jedan takav plasman – rekao je Sobota.

zatvori