Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koprivnički bendovi pronašli svoje mjesto u Enciklopediji hrvatskog milenijskog rocka

"Ovo je knjiga o odavanju priznanja. Velika većina ovdje navedenih umjetnika izvodila je i stvarala glazbu koju žele čuti i u kojoj žele uživati; odlučili su slijediti svoje muze bez obzira na cijenu", piše u uvodu.

U “Enciklopediji hrvatskog milenijskog rocka” koju izdaje Rockmark svoje mjesto pronašli su mnogi Koprivničanci i Koprivničanke.
Izvor: rockmark.hr

Autori Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko u uvodu priznaju da je sastaviti enciklopediju obuhvaćajući scenu koja se mijenja, evoluira i razvija tijekom samog pisanja, pothvat ravan ludosti.

Kad je riječ o tome koga i zašto uvrstiti, autori navode da je ideja vodilja bila indie, odnosno nezavisno, pa su obuhvaćeni svi oni izvođači koji su odlučili zaigrati po vlastitim pravilima te kao standard nametnuti jedan novi, neviđeni do it yourself svijet omogućen ubrzanim razvojem tehnologije. No, kažu kako je indie prerastao svoje izvorno značenje i postao žanr za sebe pa su uvršteni izvođači koji su stvarali ili stvaraju indie glazbu posljednjih 20 godina.

“Iako je naslov knjige prilično jasan, autori žele naglasiti sljedeće: ovo je knjiga o odavanju priznanja. Velika većina ovdje navedenih umjetnika izvodila je i stvarala glazbu koju žele čuti i u kojoj žele uživati; odlučili su slijediti svoje muze bez obzira na cijenu“, piše u uvodu.

A koprivnički glazbenici kojima se odaje počast su Miroslav i Gordana Evačić, The Gentleman (Marko Lucijan Hraščanec), Ivan Grobenski (Ivan Grobenski, Pavle Bojanić, Davor Lakuš, Rajnard Hraščanec, Marko Lucijan Hraščanec), Letarg (Bruno Antolić, Ivan Horvatić, Karlo Cmrk, Rajnard Hraščanec), Moskau (Ivan Grobenski, Pavle Bojanić, Ivan Gundić), Ogenj (Tomislav Mihac Kovačić, Nikola Terzić, Tara Knežević, Filip Kušnjer, Denis Kuzel, Borna Ilić, Luka Iverac), Rens Argoa (Miran Katar, Dejan Halusek, Marko Kuhar), Suho Grlo Nos (Bruno Antolić, Ivan Horvatić, Ivan Grobenski).

Isto tako, spominju se i Vojkan Jocić u bendu Chui, Ivan Grobenski u bendovima Go No Go i Seine, Ivan Horvatić u bendu Tyger Lamb te Marko Lucijan Hraščanec u bendu U pol’ 9 kod Sabe.

zatvori