Novi sustav e-Propusnice, namijenjen jednostavnijem slanju zahtjeva za propusnice za napuštanje mjesta prebivališta te lakšoj kontroli opravdanosti i legitimnosti zahtjeva, predstavljen je danas u Ministarstvu uprave.

Putem sustava e-Propusnica moći će se zatražiti i izdati digitalne e-propusnice. Sustav će provjeravati valjanost podataka, a nadležno tijelo ili odgovorna osoba će ih odobriti ili odbiti. e-Propusnice izdavat će se na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu zahtjeva. Sustav predstavlja jednu od usluga Centra dijeljenih usluga (CDU) tako da povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i stožere civilne zaštite.

Pristup e-Propusnicama moguć je preko sustava e-Građani ili putem više vrsta vjerodajnica. Ako pojedine osobe nemaju pristup navedenim uslugama, zahtjev mogu podnijeti kao i do sada (e-poštom poslodavcu, liječniku primarne zdravstvene zaštite ili nadležnom stožeru civilne zaštite).

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je danas da će od 6. travnja (ponedjeljak) napuštanje mjesta boravka biti moguće samo uz e-propusnice. Svi koji su do sada izdavali propusnice moraju ih najkasnije u nedjelju, 5. travnja zamijeniti e-propusnicama.

>> epropusnice.gov.hr

Video upute:

Sustav e-Propusnice omogućuje sljedeće funkcionalnosti za građane:

Predaja zahtjeva za izdavanjem e-Propusnice prema:

 • Poslodavcu
 • Izabranom liječniku obiteljske medicine
 • Nadležnom stožeru civilne zaštite
 • Pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa
 • Pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u PDF obliku

Proces izdavanja e-Propusnice:

 • U internetskom pregledniku upišite adresu https://epropusnice.gov.hr
 • Odaberite listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu
 • Potvrdite svoje podatke
 • Ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva
 • Ukoliko želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev
 • Nakon odobrenja, vaša e-propusnica bit će vidljiva u PDF formatu

Digitalne e-propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice, a iste izdaju:

 • Poslodavci – zaposlenicima
 • Izabrani liječnik obiteljske medicine – pacijentima
 • Nadležni stožer civilne zaštite – građanima
Razlozi izdavanja e-Propusnica
Razlozi Poslodavac Izabrani liječnih obiteljske medicine Nadležni stožer civilne zaštite
Promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja x
Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnima za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe x
Izvješćivanje javnosti x
Stanovnici koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb x
Putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće x
Putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština x
Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 x

 

Podaci o izdanim e-propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše 1 sat (tj. u skoro realnom vremenu) biti dostupne MUP-u radi provjera na terenu.

U slučaju da pojedini građani nemaju pristup navedenim prijavama svi dosadašnji kanali predaje zahtjeva za izdavanjem propusnica, poput slanja elektroničke pošte nadležnom tijelu ili osobnoj dostavi zahtjeva, za sada još vrijede.

Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima susta e-Propusnice za građane možete uputiti službi za podršku: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h) ili na telefon 0800 8090 (8-17 h).