Utorak, 26. ožujka 2024.

Dr. Vadla: Virus je u Dom za starije i nemoćne najvjerojatnije unio netko od zaposlenika

U popodnevnim satima očekuju se rezultati testiranja 20-ak zaposlenika i 10-ak korisnika

Nakon prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica, jučer su otkrivena još dva: pozitivan je bio jedan djelatnik i jedna korisnica Doma.

Te su dvije pozitivne osobe bile hospitalizirane u koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek”, rekla je na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla:

– Budući da je dan ranije otkrivena pozitivna osoba iz Doma za starije i nemoćne, testirali smo i te dvije osobe bez obzira na to što nisu bile pod sumnjom na koronavirus. Pokazalo se da su i one pozitivne – kazala je dr. Vadla.

>> Ravnateljica Doma za starije Vesna Križan: Strogo provodimo sve mjere i upute, korisnici nisu previše zabrinuti

U samoizolaciju su stavljena dva zaposlenika koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim djelatnikom, kao i sedam korisnica Doma koje su bile u kontaktu s pozitivnom štićenicom. Još nekoliko korisnica Doma koje su kronični bolesnici i već neko vrijeme imaju određene smetnje stavljeno je pod pojačan nadzor.

– Vrlo je važno da se u cijelom Domu primjenjuju opće mjere, a vrlo važna mjera je samodistanciranje odnosno smanjenje kontakata. Dom je zatvoren, nitko osim zaposlenika ne može ući u njega, ali kontakti korisnika se ipak odvijaju. Jasno mi je da su ti kontakti korisnicima potrebni, ali ovo je situacija kada svakako moramo naglasiti da više ne smije biti nikakvog kontakta među korisnicima Doma, a to vrijedi i za zaposlenike – upozorila je Vadla.

Nema drugog, pretpostavljam, objašnjenja nego da je virus u Dom unio netko od zaposlenika. Korisnici već dulje vrijeme nisu mogli izlaziti niti je itko mogao k njima dolaziti.

Tijekom današnjeg dana još se čekaju rezultati testiranja 20-ak zaposlenika i 10-ak korisnika Doma, kazala je dr. Vadla i naglasila da je SARS-CoV-2 izuzetno nepredvidiv. Tako je prvi test zaraženog djelatnika, 6. travnja, bio negativan. Tri dana kasnije bio je pozitivan.

– Glavni fokus nam je sada da napravimo nekakav presjek u Domu, da vidimo kakva je situacija. Prema iskazima liječnica koje brinu o korisnicima, nije primijećeno nikakvo “grupiranje” bolesnih, ali ima bolesnih ljudi; to su starije osobe i mnoge su bolesne. Pojačano ćemo nadzirati sve koji imaju bilo kakve smetnje jer klinička slika koronavirusa apsolutno nije ni u kakvom smislu tipična. Ovo dvoje hospitaliziranih u bolnici je završilo zbog smetnji koje nisu nimalo respiratorne, a opet se pokazalo da su pozitivni na koronavirus.

Zdravstveno osoblje s korisnicima postupa uz maksimalni oprez i svu zaštitnu opremu, napomenula je dr. Vadla te dodala: – Apsolutno je jako, jako važno da svi shvatimo ozbiljnost ove situacije, da se moramo pridržavati mjera distanciranja i u zatvorenom i otvorenom prostoru. Moramo izbjegavati držanja, nema više nekakvih čavrljanja uz put ili uz kavu.

Klinička slika svih šestero pacijenata hospitaliziranih u koprivničkoj bolnici je stabilna, kazao je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić, i nema potrebe za intenzivnim liječenjem:

– Nastavljamo sve aktivnosti što se tiče probira i zaposlenika i upućenih kontataka po COVID-19 protokolima. Proces se nastavlja, svakodnevno dobivamo rezultate i o tome ćemo izvijestiti javnost.

zatvori