Utorak, 23. travnja 2024.

Stanje u koprivničkoj bolnici: Što se radi, što ne i kada se mogu ponovno očekivati specijalistički pregledi

Stanje u koprivničkoj Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’ je dobro. Koronavirus nije ušao u sustav i svi kapaciteti, ljudski i tehnički, spremni su za eventualno pogoršanje stanja.

Rekao je to ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije. Najavio je da se očekuje zaprimanje pacijentice kojoj je potvrđena bolest COVID-19 i razvila je simptome, no o njenoj kliničkoj slici više će biti poznato u narednim danima.

– Sutra se otpuštaju dvije pacijentice od onih pet koje su hospitalizirane u našoj bolnici u prethodnim danima. Ako ne bude novih prijema, bit ćemo na jednom pacijentu u izolaciji u koprivničkoj bolnici – kazao je ravnatelj Devčić.

– Uspjeli smo sačuvati zdravstveni sustav u Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici od ulaska koronavirusa. Naši su zaposlenici bili svi redom, bez razlike, i zdravstveni i nezdravstveni djelatnici koji su bili u kontaktu s bolesnicima u samoizolaciji s potvrđenim nalazom na COVID-19, bili adekvatno opremljeni, imali su svu zaštitnu opremu, postupali su prema protokolima koje je propisala infektološka i epidemiološka služba i u tom dijelu možemo zaista biti zadovoljni. I dalje ćemo inzistirati na svim mjerama koje smo propisali za zbrinjavanje takvih bolesnika, uključujući i ponašanje naših zaposlenika koji s njima rade i o njima brinu, dakle o njihovoj zdravstvenoj sigurnosti – rekao je Devčić.

Snimio Marko Posavec.

Zbrinjavanje kroničnih i onkoloških bolesnika ni u jednom trenutku nije stalo, dodao je ravnatelj bolnice. – Ti pacijenti se kontinuirano zbrinjavaju, primaju dnevne bolničke terapije citostaticima, sve što su dobivali dobivaju i sada. Redovno se izvršavaju i operativni zahvati na onkološkim bolesnicima. Svi onkološki pacijenti s područja Koprivničko-križevačke županije i rubnih područja pet županija koje zbrinjavamo u našoj bolnici i dalje će se zbrinjavati kvalitetno i na vrijeme.

Devčić je podsjetio i na to da je koprivnička bolnica vrlo brzo, u prvim danima izbijanja epidemije na bližem području, dogovorila suradnju s Klinikom za kardiokirurgiju “Magdalena” u Krapinskim Toplicama za zbrinjavanje pacijenata s akutnim infarktom miokarda. Ta je suradnja za jednog pacijenta u proteklih mjesec dana i realizirana. Nakon završetka epidemije najvjerojatnije će se takvi pacijenti ponovno zbrinjavati u Dubravi.

Odgođeni su specijalistički i kontrolni pregledi za kronične bolesnike.

– Liste čekanja će se neminovno, silom ove situacije, oduljiti u dijelu specijalističkih pregleda. To su pregledi koji su većinom bili, reći ću, “hladno naručeni” ili kontrolni pregledi. Ti pacijenti neće trpiti značajnu štetu od ove situacije. Sigurno ćemo dodatnim radom odnosno pojačanjem smjena, kao što imamo i na magnetu dvije smjene, najvjerojatnije početkom ljeta imati pojačane smjene što se tiče specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite da bi se pacijentima omogućili što raniji pregledi koje su imali naručene ili koje su dogovarali – odgovorio je Devčić na novinarski upit te dodao:

– U narednim tjednima, sukladno odlukama stožera civilne zaštite, možemo očekivati liberalizaciju određenih mjera. Vrlo ćemo pomno pratiti takve preporuke i prvenstveno u konzultacijama s infektologom i epidemiologom donositi odluke do koje mjere ćemo povećati kroničnim bolesnicima pristup specijalističkim pretragama.

Na kraju Devčić je kazao kako je do sada testirano stotinjak zaposlenika bolnice i nitko nije bio pozitivan. Veći dio zaposlenika boravi kod kuće, za što ne koriste godišnji odmor već opravdani izostanak, te se smjenjuju u tjednim rotacijama kako bi se osiguralo zdravlje osoblja. U sustavu nema nikakvih problema, zaključio je ravnatelj Devčić.

zatvori