Utorak, 23. travnja 2024.

Danas četiri nova slučaja u županiji, očekuje se još, zaraza je krenula s rođendanske proslave prije više od dva tjedna

Situacija je pod kontrolom i prate se svi kontakti zaraženih osoba, kazala je dr. Vadla

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite rekla je da je novi razvoj događaja očekivan.

U Koprivničko-križevačkoj županiji danas su, naime, potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, a u narednim danima očekuje ih se još. Razlog tome je što su novooboljeli prije malo više od dva tjedna bili na rođendanskoj proslavi s još dvadesetak osoba, među kojima je određeni broj osoba kojima je već potvrđena infekcija koronavirusom.

– Za nas je ovo potpuno očekivani razvoj događaja. Već smo jučer najavili da očekujemo novi broj pozitivnih osoba jer smo iz onog kruga osoba koje su se zajedno družile na jednoj proslavi dobili prve pozitivne prije nekoliko dana. Obradom daljnjih kontakata razvija se ovakav slijed događaja da su i neke druge osobe koje su testirane pozitivne. Mi ćemo i danas odvojiti određeni broj osoba koje su bile na tom okupljanju koje ćemo ponovno testirati i vjerojatno će neki od njih sutra ili u narednim danima biti pozitivni. To je okupljanje bilo prije više od dva tjedna. Na početku su većina bili zdravi, nakon 14 dana ili više razvili su smetnje, slabiju kliničku sliku. To su recimo šmrcavica, povišena temperatura može i ne mora biti, kašalj koji opet može i ne mora biti – rekla je Vadla i dodala da su brojna upozorenja očito urodila plodom jer su svi novozaraženi pri pojavi prvih simptoma ostali kod kuće i izolirali se.

Troje od četvero novozaraženih neće biti smješteno u koprivničku bolnicu već će ostati na kućnom liječenju. – To je normalno zato što imaju slabiju kliničku sliku. U našu bolnicu, kao i u svaki drugi bolnički sustav, doći će samo one osobe koje imaju izražene smetnje. Nama je svima zadaća da takvih osoba ima što manje, a da to bude tako moramo se pridržavati općih mjera – kazala je Vadla. Opće mjere su, podsjetimo, osobna higijena i higijena prostora, ostanak kod kuće, izlazak samo ako je nužno i držanje razmaka od drugih osoba.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić dodao je da unatoč porastu broja oboljelih zdravstveni sustav i dalje dobro funkcionira.

– Provjeravamo sve sastavnice sustava koje se bave COVID-19 problematikom; i sam trijažni šator, i infektološki i pulmološki odjel koji su trenutno u izolaciji, ali i sve druge dijelove sustava u kojima bi eventualno moglo doći do kontakta u budućnosti s onima koji bi imali sumnju na COVID-19 odnosno potvrđenu COVID-19 infekciju – kazao je Devčić i dodao da zaštitne opreme ima dovoljno.

Foto: Sonja Barčanec.
zatvori