Subota, 20. travnja 2024.

Crna k(o)ronika: U ožujku znatno manje prometnih nesreća, kaznenih djela, prekršaja…

Mjesečni statistički podaci Policijske uprave koprivničko-križevačke pokazuju da unatoč kriznoj situaciji u kojoj smo se našli postoje i ‘dobre strane korone’ – prometnih nesreća je manje, sve je manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira… Usporedimo li stanje sigurnosti u ožujku s onim u veljači ili siječnju, osjetno je bolje.
Kaznena djela

Prema dostupnim podacima, u ožujku je zabilježeno 65 kaznenih djela dok je ta brojka u veljači iznosila 86, a u siječnju 75.

– U ožujku je kazneno prijavljeno 20 osoba, a ukupna razriješenost je 81,5 posto. Ukupna materijalna šteta u počinjenim kaznenim djelima iznosi 94.063,00 kuna. Najviše kaznenih djela, njih 48 dogodilo se na koprivničkom području, zatim devet na đurđevačkom i osam na križevačkom – ističu u policiji.

Zabilježeno je 35 kaznenih djela općeg kriminaliteta, dva kaznena djela organiziranog kriminaliteta, 23 na štetu djece i obitelji, četiri kaznena djela zlouporabe droga i kazneno djelo iz područja sigurnosti cestovnog prometa.

Prometne nesreće

Kada je riječ o sigurnosti prometa, tijekom ožujka dogodilo se 26 prometnih nesreća, u veljači ih je bilo 47, a u siječnju 61.

– U ožujku je nastradalo osam osoba, jedna teže, a sedam lakše ozlijeđenih. Pod utjecajem alkohola bilo je pet sudionika prometnih nesreća. Bočni sudar i slijetanje s ceste najčešće su vrste prometnih nesreća. Od okolnosti koje prethode događanju prometnih nesreća najčešće su neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska, i nepropisno pretjecanje – objašnjavaju u policiji.

Javni red i mir

Što se tiče prekršaja javnog reda i mira, u ožujku ih je zabilježeno 12, a u veljači i siječnju ta je brojka iznosila 22.

– U proteklom mjesecu zabilježena su tri prekršaja drskog ponašanja, dvije tučnjave, četiri prekršaja svađe i vike, prekršaj omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika i dva prekršaja držanja životinja bez nadzora. Prekršajno je prijavljeno 18 osoba od kojih šest povratnika i dva maloljetnika. Na ulici, trgu i drugom otvorenom javnom prostoru počinjeno je devet prekršaja, uz tri na ostalim mjestima. Osam prekršaja počinile su osobe pod utjecajem alkohola. Prema vremenu počinjenja najviše je prekršaja počinjeno između 6 i 12 sati, dok ih je po danima najviše bilo nedjeljom – napominju u policiji.

Požari

Dodajmo i da je prošli mjesec zabilježen jedan požar. Za usporedbu, u veljači ih je bilo šest, jednako kao i u siječnju.

Prelazak granice

Iz policije poručuju da je bilo i manje prijelaza putnika preko državne granice.

– U ožujku ih je bilo 2794, u veljači 6705, a u siječnju 7060 – podaci su policije.

zatvori