Četvrtak, 25. travnja 2024.

Branko Hrg: Nedjelja mora biti neradna, ne samo u vrijeme epidemije nego trajno

Neradna nedjelja je pitanje ljudskosti, a ne ideologije, poručuje Hrg

Saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatske demokršćanske stranke Branko Hrg na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru istaknuo je da bi privremeno ograničavanje rada nedjeljom, uvedeno kao protuepidemijska mjera, trebalo biti trajno.

– SDP tvrdi da je neradna nedjelja dodvoravanje desnici. (…) Činjenica je da se nekoliko desno orijentiranih stranaka, među njima i Hrvatska demokršćanska stranka zalažu za neradnu nedjelju. Činjenica je da se za neradnu nedjelju zalaže Crkva, ali i sindikati. Činjenica je da su neradnu nedjelju spremni prihvatiti domaći trgovački lanci. Činjenica je da ni jedna lijevo orijentirana stranka nije za neradnu nedjelju, na čelu sa SDP-om. Činjenica je da strani trgovački lanci nisu za neradnu nedjelju – kazao je Hrg te po tome zaključio da SDP brani interese stranih trgovačkih lanaca.

– Nedjeljom nema nastave, vrtića, djeca su doma. Nedjeljom ne rade ni lokalne samouprave, ni državna uprava. Nedjeljom ljudi žele otići i na misu. Ako samo ovih par stvari pogledamo, nije li to diskriminirajuće za dio građana, posebno onih koji ne rade u dežurnim službama – nastavio je Hrg, istaknuvši da su u trgovini većinska radna snaga žene koje ne mogu ili ne stignu uskladiti svoje obiteljske i privatne obveze, u što spadaju čuvanje djece i briga o starijim članovima obitelji, s radnim vremenom, kazao je.

Treba li zabraniti rad trgovina nedjeljom?
15 glas(ov)a

Rad nedjeljom nije ni ekonomski opravdan, dodao je Hrg te upozorio na to da mladi roditelji ističu kako im je “najgore raditi nedjeljom” jer su im nedjeljom “djeca prepuštena sama sebi”.

HDS je krajem prošle godine javno predložio da trgovine na malo radnim danom rade od 6 do 20 sati, subotom od 6 do 18 i da ne rade nedjeljom i blagdanima, osim do 10 nedjelja godišnje zbog turističke sezone, ali i da radnici za te dane trebaju primiti 100% veću plaću i dati svoj pristanak na rad.

– Nedjelja mora biti neradna, ne samo u vrijeme epidemije nego trajno! – poručio je Hrg.

zatvori