Utorak, 23. travnja 2024.

Sunce je danas izgubilo sjaj? ‘Ne brinite, to je samo pustinjski pijesak, nije donio i skakavce’

Kako ide pjesma, ‘Sunce je jutros izgubilo sjaj…’. Mnogi su danas primijetili kako nebo nakon razvedravanja nije bistro i plavo već nekako mutno, kao da smo uronjeni u neku sumaglicu.

U poslijepodnevnim satima to su primijetili i nacionalni mediji pa su počeli nicati naslovi o zraku u Zagrebu kao najzagađenijem u Europi. Međutim, ovoga puta nije se radilo ni o kakvom industrijskom zagađenju već o nečemu drugome:

Ako ste se primijetili da je zagrebački zrak danas zamućen ili ste čuli da se bilježi zagađenje česticama PM10, ne…

Posted by Dunja Mazzocco Drvar on Friday, March 27, 2020

 

“Ako ste se primijetili da je zagrebački zrak danas zamućen ili ste čuli da se bilježi zagađenje česticama PM10, ne brinite se. To je samo pustinjski pijesak, nije donio i skakavce”, napisala je na svojoj Facebook stranici RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco-Drvar. Slovenski ARSO (pandan našeg DHMZ-a) objavio je i upozorenje za građane.

Neki su točno povezali današnju pojavu s pijeskom koji nam stiže iz Sahare za jakih južina, kada ga nad Europu donesu jaki jugozapadni vjetrovi pa nam često pada i prljava kiša. Ovih dana, međutim, južine nema ni u tragovima; umjesto nje puše istočnjak. Odakle je onda pijesak došao?

Odgovor se krije na donjoj slici. Dio pijeska jest u konačnici došao iz Sahare, ali ne sav. Snažni istočni visinski vjetrovi donijeli su nam pijesak iz dalekih istočnih krajeva, preko Crnog mora pa čak i iz pustinje Karakum kod Kaspijskog jezera:

Izvor: ventusky.com – PM10 zagađenje na dan 27.3.2020. u 18:00 UTC, model SILAM

Zrak bi trebao ostati prašnjav i tijekom vikenda ili barem subote, no u ponedjeljak i utorak sjeverni će vjetrovi raščistiti atmosferu nad nama.

Izvor: University of Athens, model SKIRON

Na kraju, to je još jedan primjer (uz onaj aktualni koji ne treba posebno spominjati) toga da je svijet zapravo manji i da smo svi skupa povezani čvršće nego što mislimo.

Zgodan primjer imali smo i u kolovozu 2017. kada nam je nebo bilo sivo i blijedo zbog dima šumskih požara iz – Kanade.

zatvori