Utorak, 23. travnja 2024.

Ravnatelj Devčić: U županiji testirano 100 osoba, svi u zdravstvenom sustavu su negativni, opreme ima dovoljno

U Domu zdravlja sada radi i hitna stomatološka ambulanta s dežurstvom noću i vikendom

U ovom trenutku u Koprivničko-križevačkoj županiji šest je potvrđenih slučaja zaraze koronavirusom.

– Sve su oboljele osobe zbrinute u Općoj bolnici u Koprivnici i imaju lakše simptome. Jedna od tih osoba razvila je simptome upale pluća, no ni jedna u ovom času ne zahtijeva intenzivno liječenje ili korištenje respiratora – rekao je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić.

Svi su kontakti zaraženih osoba pod nadzorom epidemiologa i bit će dodatno pozivani na testiranje bude li potrebno, dodao je Devčić. Među zaraženima ima i mlađih i starijih osoba, a pacijenti su s područja cijele županije, pretežno iz Križevaca i Koprivnice. Većinom su kontakti prethodno utvrđenih pozitivnih osoba uz jedan nevezan slučaj. Prvozaražena pacijentica još uvijek je u bolnici, no osjeća se dobro i očekuje se da će uskoro biti puštena kući. Za to mora imati dva negativna nalaza unutar 48 sati.

Snimio Marko Posavec.
Testirano 100 osoba

Devčić se osvrnuo i na funkcioniranje zdravstvenog sustava u Koprivničko-križevačkoj županiji. Kazao je da se unatrag dva mjeseca intenzivno radi na posloženosti navedenog sustava i da je to odrađeno na zadovoljavajući način, što pokazuju i brojke.

– Do današnjeg dana u Koprivničko-križevačkoj županiji stotinu je osoba testirano na koronavirus, od toga je ovih šest bilo pozitivnih. Od tih 100 osoba, 42 osobe su bile iz zdravstvenog sustava i sve su te osobe negativne na infekciju. To znači da je sustav adekvatno, isključivo prema napucima epidemiološke i infektološke struke, posložen na način da se svi pacijenti po unificiranim protokolima zbrinjavaju u koprivničkoj bolnici. Nema mjesta razmišljanju, a kamoli konkretnim pokazateljima, da sustav ne funkcionira odnosno da postoje manjkavosti sustava. Apsolutno otklanjam mogućnost da se pribjegava bilo kojim drugim protokolima osim onima propisanih od strane epidemiološke i infektološke struke.

Snimio Marko Posavec.
‘Opreme je dovoljno za sve ustanove’

Devčić je kazao kako zdravstveni djelatnici imaju dovoljno zaštitne opreme. Primljene su četiri donacije opreme i jedna donacija medicinskog alkohola što je dovoljno za sve ustanove. U Zagrebu se preuzima i dio donacije koja je jučer stigla iz Kine.

– Želim naglasiti poštivanje općih mjera. Stanovnici kojima je propisana samoizolacija trebaju je se držati. Svi se trebaju socijalno distancirati, poštivati dva metra razmaka u situacijama u kojima moramo komunicirati, i da taj trend nastavimo minimalno daljnjih šest tjedana. Ušli smo u ključnu fazu, reći ću upravljanja ovom epidemijom u našoj županiji. Pozivam sve građane da budu krajnje ozbiljni, da shvate da ova situacija ne oprašta i da sustav maksimalno brine o njima ako dođu u potrebnu za zdravstvenim zbrinjavanjem, ali da svatko mora krenuti od sebe i primjenjivati propisane mjere – istaknuo je Devčić.

Uvedeno dežurstvo stomatologa za hitne slučajeve

Uz ambulantu opće medicine za pacijente sa sumnjom na koronavirus, u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije sada djeluje i dežurna stomatološka ambulanta.

– Od petka u Domu zdravlja uvedena je hitna ordinacija dentalne medicine koja radi svakodnevno od 19:30 do 7 sati ujutro idućeg dana. Subotom počinje s radom u 13 sati i radi do ponedjeljka u 7 ujutro. Svi pacijenti kojima su potrebne hitne usluge dentalne medicine mogu se javiti na broj telefona 279-616 – kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić.

zatvori