Utorak, 23. travnja 2024.

Promocija knjige ‘Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja’ u AK galeriji

Autorice Ana Kutleša i Vesna Vuković iz BLOK-a u srijedu će u AK galeriji s početkom u 18 sati predstaviti knjigu “Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja”.

Tanja Špoljar, kustosica AK galerije, istaknula je da knjiga dokumentira i proširuje niz od tri izložbe kustoskog kolektiva BLOK kojima su u razdoblju od 2016. do 2018. javnosti predstavile istraživanje Udruženja umjetnika Zemlja koje je djelovalo od 1929. do 1935. godine, a čiji su članovi bili slikari Krsto Hegedušić, Vinko Grdan, Leo Junek, Oton Postružnik, kipari Antun Augustinčić i Frane Kršinić, arhitekt Drago Ibler i drugi. Špoljar je dodala da je Grupa Zemlja bila vrlo značajna i za osnivanje seljačke slikarske škole u Hlebinama odnosno stasanje prvih umjetnika naive Ivana Generalića i Franje Mraza.

Publikacija je koncipirana kao monografija sa selekcijom arhivskog materijala i reprodukcijama likovnih radova te tekstovima koji djelovanje Zemlje smještaju u širi društveno-političko kontekst Kraljevine Jugoslavije i međuratnog perioda.

zatvori