Subota, 20. travnja 2024.

Počinje sezona vožnje na dva kotača: Provjerite tehničku ispravnost vozila i svakako nosite zaštitnu kacigu

Dolaskom toplijih proljetnih dana na prometnicama diljem Podravine i Prigorja počinje sezona vožnje mopeda i motocikala.

Ove zime zbog blažih vremenskih uvjeta njihovi vozači prisutni su na prometnicama već neko vrijeme iako su kolnici još uvijek hladni, istaknula je voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke Mirela Škvorc.

Prošle godine vozači motocikala sudjelovali su u 21 prometnoj nesreći u kojima su stradale tri osobe, ističe Škvorc i dodaje da policija tijekom cijele godine vrši prometni nadzor nad vozačima motocikala i mopeda.

– Prošle smo godine tako utvrdili 116 prometnih prekršaja. Najviše prekršaja, njih 26, bilo je prekoračenje dopuštene brzine kretanja, a zatim slijede neodjavljivanje vozila nakon isteka važenja registracije u roku od 15 dana – 22 prekršaja, deset vozača motocikala je upravljalo njime prije stjecanja prava, sedam ih je bilo pod utjecajem alkohola, a šest ih nije koristilo zaštitnu kacigu – rekla je Škvorc.

Vozači mopeda počinili su više prometnih prekršaja, čak njih 161, a Škvorc ističe da zabrinjava činjenica da je 20 vozača sankcionirano zbog nenošenja zaštitne kacige.

– Pretpostavljamo da vozači mopeda rezoniraju da su mopedi većinom motori slabije kubikaže pa kacigu ne nose. Međutim, uvijek ističemo da neovisno o jačini motora, odnosno kategoriji vozila, svi vozači mopeda i motocikala koji sudjeluju u prometu trebaju koristiti zaštitnu kacigu – naglasila je Škvorc.

Vozači ne smiju sjedati za volan pod utjecajem alkohola ili lijekova koji utječu na vozačke sposobnosti. Također, vozačima se savjetuje i da prije nego što otvore sezonu vožnje provjere tehničku ispravnost vozila i jasno na vozilu istaknu registracijsku pločicu. Uz to, trebaju posjedovati i valjanu vozačku dozvolu, zaštitnu opremu i svakako u prometu svoju brzinu prilagoditi uvjetima na cesti, zaključuje Škvorc.

zatvori