Utorak, 16. travnja 2024.

Uvode se nove mjere zaštite okoliša na Piškornici: Pojačan nadzor emisija u zrak i bolji monitoring podzemnih voda

Pred društvom Piškornica-sanacijsko odlagalište projekti su poboljšanja kvalitete monitoringa odlagališta Piškornica.

Kao što su na današnjoj konferenciji za novinare rekli direktor društva Marijan Blažok i viša stručna suradnica za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom Tamara Krznarić, odlagalište Piškornica ima sve potrebne dozvole za rad, a između ostalog i okolišnu dozvolu.

– Tim dozvolama propisani su postupci monitoringa okoliša. Dakle, radi se o monitoringu emisija u zrak i monitoringu površinskih, podzemnih i procjednih voda odlagališta. Ti svi parametri redovno se prate, no da bismo unaprijedili taj monitoring pristupili smo realizaciji određenih projekata – rekao je Blažok.

Marijan Blažok
Marijan Blažok. Snimio Marko Posavec.
Monitoring emisija u zrak

Istaknuo je da je riječ o poboljšanju monitoringa ili zaštite emisija u zrak i monitoringa podzemnih voda.

Dodao je da je ishođena lokacijska dozvola za gradnju sustava aktivnog otplinjavanja i kogeneracijsko postrojenje, a taj projekt podijeljen je u dvije faze:

– U prvoj fazi izgradit će se plinski zdenci, plinski vodovi i dvije baklje, a procijenjena vrijednost je oko 5,5 milijuna kuna. U planu je da će radovi početi iduće godine, a do idućeg Božića trebale bi biti gotove baklje. Po završetku prve faze bit će aktivna 42 zdenca za otplinjavanje. Procijenjena vrijednost druge faze je 3,2 milijuna kuna. Predviđena količina energije koja bi se proizvodila u kogeneracijskom postrojenju dostatna je za godišnju opskrbu oko 490 kućanstava – objasnio je Blažok.

Kazao je da će se ovime znatno poboljšati stanje okoliša te smanjiti negativni utjecaji odlagališta na okoliš.

Snimio Marko Posavec.
Monitoring podzemnih voda

Što se tiče podzemnih voda, direktor je kazao da je odlagalište smješteno uz vodocrpilište Ivanščak te im je zaštita voda prioritet:

– Za potrebe tog monitoringa trenutno imamo pet piezometarskih bušotina što je nedovoljno za kvalitetno praćenje i zaštite izvorišta Ivanščak. Iako nije smješteno u toku podzemnih voda, vrlo je značajno za sve stanovnike koji se opskrbljuju pitkom vodom. Temeljem prošlogodišnje hidrogeološke studije, predložene su dvije faze proširenja piezometarske mreže. Tako smo vlastitim sredstvima izbušili tri nova piezometra, a vrijednost investicije je 167.520 kuna – objasnio je.

Direktor Blažok je naglasio da je u suradnji s Koprivničkim vodama i Hrvatskim vodama predviđeno bušenje još pet piezometara, procijenjene vrijednosti investicije oko 300.000 kuna. Kazao je da je da će s ovih osam novih piezometara biti osiguran potpuni monitoring podzemnih voda na ovom području.

– Ovim novim investicijama poboljšat ćemo stanje zaštite okoliša oko odlagališta tako da svedemo na minimum bilo kakav utjecaj odlagališta na okoliš. To se prvenstveno odnosi na emisije u zrak koje trenutno nemamo riješene, dakle sve emisije naših plinskih zdenaca odlaze trenutno u atmosferu, a izgradnjom ovog sustava u prvoj fazi će se spaljivati na baklji, a u drugoj fazi koristiti za proizvodnju električne energije – zaključio je Blažok.

zatvori