Četvrtak, 25. travnja 2024.

RADNO U OPĆINI DRNJE Načelnik Dombaj: Želimo biti spremni za sve nove natječaje

Članovi Općinskog vijeća Općine Drnje prošli su se tjedan sastali po prvi puta u 2020. godini. Raspravljali su o razvijanju poduzetničke zone, novim poticajima, sanaciji divljih odlagališta, ali i prijavljivanju na razne natječaje.

Jedna od glavnih točaka bila je ona o pokretanju postupka javne nabave vezane uz odabir izvođača za rekonstrukciju kuhinje u Društvenom domu u Drnju. Projekt je vrijedan 150 tisuća kuna, od čega će 140 tisuća kuna biti sufinancirano od strane grupe LAG Podravina.

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća razmatrano je i davanje u zakup i u prodaju poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu Republike Hrvatske. Uz to, donesena je odluka o davanju u zakup poslovnog prostora kako bi se pomoglo domaćim poduzetnicima.

– Cijena po metru kvadratnom je stvarno simbolična pa svatko tko je zainteresiran može se javiti na taj natječaj. Bit će nam drago da nekome tko želi nešto raditi u našoj Općini možemo u startu pomoći kroz davanje poslovnog prostora – rekao je načelnik Općine Drnje Petar Dombaj.

Još jedna bitna odluka je ona o raspisivanju javnih natječaja za usluge održavanja poljskih puteva, nerazvrstanih cesta, malčiranja, održavanja bankina uz poljske puteve i zelenih površina.

– Doći će proljeće pa moramo biti spremni. Uskoro ćemo raspisati javne natječaje za sve te radove – najavio je Dombaj.

Pod točkom “Razno” vijećnici su raspravljali o razvijanju poduzetničke zone.

– Htjeli smo vidjeti koji su to potencijalni poduzetnici koji bi radili kod nas. Želimo razviti poduzetničku zonu i donijeti najbolju moguću odluku da tko god dođe zaposli najveći broj domaćih ljudi i da ta zona bude u punom smislu te riječi zona, da ne potratimo poljoprivredno zemljište nego da se stvarno oformi jedna prava mala poduzetnička zona kakvu Drnje zaslužuje – rekao je Dombaj.

Na dnevnom redu bila su i divlja odlagališta na području Općine Drnje koja su već u nekoliko navrata sanirana. Ipak, žali se načelnik Dombaj, određene osobe i dalje nepropisno odlažu otpad pa divlja odlagališta ponovno niču.

– Imamo problema s divljim odlagalištima na koja smeće voze većinom vanjski ljudi. Zbrinjavanje smeća nas jako puno košta i ne želimo opet imati općinu punu otpada nakon što smo više od 300 tisuća kuna, gotovo 400, uložili u sanaciju – rekao je Dombaj i upozorio da će komunalni redar izdavati kazne onima koji nepropisno odlažu smeće.

Na sjednici je bilo riječi i o poticajima za poljoprivrednike u narednoj godini. Općina će i dalje poticati trajne nasade, no ima i nekih promjena: – Nažalost, Ministarstvo nam više ne dozvoljava da potičemo kupnju stoke tako da to ne može biti u programu ove godine. No, zato ćemo i dalje poticati kupnju kuća.

Kako je rekao Dombaj, u Općini trenutno pripremaju teren za nove, buduće projekte koje će realizirati tijekom ove godine. U izradi je tako glavni projekt za reciklažno dvorište u Općini Drnje. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,5 milijuna kuna koja će biti prijavljena na natječaj europskih fondova. U pripremi je i projekt biciklističko-pješačke staze u duljini 450 metara od Osnovne škole “Fran Koncelak” Drnje do zdravstvene ustanove u centru naselja.

– Puno radimo, većinom na pripremi projekata s obzirom na početak godine. Naime, želimo biti spremni za sve one nove natječaje koji izlaze upravo početkom godine. Dokumentacija je spremna, a nakon toga idemo u pokretanje nabava – najavio je načelnik Dombaj.

zatvori