Petak, 19. travnja 2024.

Odgađaju se sve manifestacije u zatvorenim prostorima u Koprivnici, škole i vrtići zasad ostaju otvoreni

Prema svim podacima s kojima raspolažemo, trenutno nema potrebe za zatvaranjem vrtića i škola jer se ne nalazimo u žarišnom području, poručila je dr. Vadla

Stožer civilne zaštite Grada Koprivnice na današnjoj je sjednici donio odluku o privremenoj odgodi održavanja svih manifestacija u zatvorenim prostorima koje su (organizacijski) u nadležnosti Grada Koprivnice.

Odluka je donesena temeljem informacija i uputa dobivenih iz nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite te nakon razmjene informacija s ravnateljem Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Matom Devčićem i svim ravnateljicama i ravnateljima osnovnih škola, vrtića i gradskih ustanova.

Preporuka se konkretno odnosi na održavanje izložbi, koncerata, predstava, plivačkih turnira, skupština vatrogasnih i ostalih društava u zatvorenim prostorima tijekom nadolazećeg vikenda i narednih dana gdje se okuplja veći broj ljudi, osim Kina Velebit koje će u smanjenom kapacitetu prema unaprijed zadanim mjerama opreza emitirati projekcije.

– Ovom odlukom želimo smanjiti pritisak medija i javnosti na rad naših škola, vrtića, bolnica, ambulanti, policije i ostalih gospodarskih subjekata – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić te dodao kako u ovom trenutku u našem gradu nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom.

– Uvijek smo brinuli i brinut ćemo o sigurnosti naših građana. Sve naše službe s pozornošću prate sve važne okolnosti i informacije, primjenjujući sve upute središnjeg nacionalnog kriznog stožera. Ova situacija zahtijeva odgovornost svih organizacija, institucija, ali i svakog pojedinca. Pravi i jedini izvor informacija su nadležne institucije koje svoj posao rade profesionalno, stručno i kvalitetno. I u tome imaju moju punu podršku – zaključio je Jakšić.

Na izlaganje gradonačelnika nadovezala se ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla:

– Na području Koprivničko-križevačke županije nema cirkulacije koronavirusa. To je najvažniji podatak za naše stanovništvo. Prema svim podacima s kojima raspolažemo, trenutno nema potrebe za zatvaranjem vrtića i škola jer se ne nalazimo u žarišnom području istaknula je ravnateljica Vadla. Nadodala je kako je važno pridržavati se higijenskih navika kao i do sada te boraviti što češće vani na svježem zraku, jednostavno, živjeti najnormalnije u ovakvoj situaciji koja će sigurno još jedno vrijeme biti prisutna.

Zaključak je gradskog Stožera civilne zaštite da ovog trenutka nema potrebe za provedbom strožih mjera od onih koje je preporučio nacionalni Stožer civilne zaštite.

Važno je da građani slušaju preporuke Zavoda za javno zdravstvo.

Mjere opreza kojima se može smanjiti infekcija su:

  • održavajte osobnu higijenu s naglaskom na pranje ruku,
  • koristite papirnate maramice te ih higijenski odložite nakon korištenja,
  • izbjegavanje dodirivanja sluznice očiju, nosa i usta prljavim rukama
  • održavajte higijenu prostorija i redovito provjetravajte prostorije u kojima se boravi,
  • izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi,
  • izbjegavajte mjesta gdje možete doći u kontakt s oboljelim osobama.

Epidemiolozi u Koprivničko-križevačkoj županiji dostupni su:

  • radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048/681-401 ili 048/655-121
  • poslije 15 sati, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098/592-215 bez obzira na to radi li se ili ne o simptomima sličnim gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor).

Sve informacije, upute, protokoli i smjernice te aktualnosti vezane za korona virus mogu se pronaći i na službenim mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvoMinistarstva zdravstvaRavnateljstva civilne zaštite te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

(Grad Koprivnica)

zatvori