Petak, 19. travnja 2024.

NOVO Broj potvrđenih slučajeva prešao 550, ozdravilo je ukupno 37 osoba

Broj ukupno potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj popeo se na 551. To je 56 više nego jučer u 16 sati i porast od 70 slučajeva u 24 sata.

– To je epidemiološki još uvijek zadovoljavajuće jer je rast broja slučajeva još uvijek linearan – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Obavljena su ukupno 4482 testiranja, od toga 524 u posljednja 24 sata. Prosječna dob bolesnika je 48,02 godine, a četvrtina ih je starijih od 60 godina.

Nažalost, imamo i tri smrtna slučaja, podsjetio je Beroš te izrazio sućut njihovim obiteljima. S druge strane, oporavilo se 37 osoba.

– Ovaj podatak ulijeva nadu i nadam se da će zajedničkim, našim i vašim naporima doći do toga da većina bolesnika počne pokazivati znakove oporavka – kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je kako će tijekom današnjeg dana biti dopušten rad specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica, i to onih koje prodaju hranu, higijenske potrepštine, lijekove, veterinarske artikle, poljoprivredne ljekarne i hranu za životinje. Lokalni stožeri civilne zaštite bit će zaduženi za provjeru da su osigurani svi uvjeti.

Iznimno se u Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji pod strogim uvjetima otvaraju i prodavaonice građevinskog materijala kako bi se sanirale posljedice potresa.

– Dokle god imamo linearni rast popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve optimalnije funckionirali u ovim izvanrednim uvjetima – dodao je Božinović.

Do sada je policija uhvatila 781 osobu u kršenju mjera samoizolacije. Policija o svemu obavještava Državni inspektorat.

– Što se tiče propusnica, policija me izvijestila da su dobili dojave da ima određenih sumnji u manipulacije. Želim poslati vrlo jasnu poruku svima koji to rade: To je vrlo ozbiljno kazneno djelo, krivotovorenje isprava. Za takve neće biti nikakvog oprosta. To je djelo koje se ovisno o težini može sankcionirati od 6 mjeseci do čak 5 godina zatvora. A siguran sam da vam je jasno da se u ovakvoj situaciji neće izricati minimalne kazne – upozorio je Božinović.

zatvori