Srijeda, 24. travnja 2024.

Novi podaci: U Hrvatskoj 77 novih oboljelih, ukupno 790, još 12 osoba je ozdravilo

Ministar Beroš: Naša je sudbina u našim rukama

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je nove podatke vezane za epidemiju virusa SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19 u Hrvatskoj.

Od jučer zabilježeno je 77 novih oboljelih od koronavirusa. Ukupno ih je 790. Obavljena su 6404 testiranja. I dalje je šestero preminulih.

27 je oboljelih na respiratoru, a 64 su osobe ozdravile, 12 više nego jučer, podaci su koje je iznio ministar zdravstva Vili Beroš.

– Hrvatska je kao što znate vrlo rano uvela mjere za samozaštitu građana s ciljem prevencije širenja ove infekcije. U Stožeru civilne zaštite i sustavu javnog zdravstva Republike Hrvatske veseli nas što najveći dio građanstva poštuje te mjere i zbog toga smo danas gdje jesmo, zbog toga je naša krivulja i dalje linearna. Međutim, apeliramo i na preostali dio pučanstva da poštuje naše mjere, da se drži uputa samozaštite jer je to najbolji način prevencije ove infekcije. Ako to bude tako, naši rezultati će i nadalje biti pozitivni – istaknuo je ministar Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na svoju jučerašnju izjavu u kojoj je procijenio da će mjere izolacije trajati do lipnja. – To je moja osobna procjena. Mjere mogu prestati ranije ili kasnije, molim vas da shvatite da je to isključivo procjena, moja osobna i nas nekoliko koji smo o tome razgovarali. Početkom lipnja mogli bismo imati povoljnu situaciju i popuštati s mjerama, ali naglašavam da se radi isključivo o osobnoj procjeni – naglasio je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su županijski centri 112 tijekom 29. ožujka (nedjelja) zaprimili 41 poziv o mogućem kršenju mjera samoizolacije. Do sada je ukupno evidentirano 3479 takvih dojava, a izvršenim provjerama kod 928 osoba utvrđeno je kršenje mjera samoizolacije.

Naša je sudbina u našim rukama. Virus se prenosi kontaktom i respiratornim putem. Ukoliko poštujemo mjere koje Stožer civilne zaštite svakodnevno ponavlja, mi smo ti koji možemo smanjiti mogućnost prijenosa infekcije na najmanju moguću mjeru. Ukoliko se odgovorno ponašamo, iz dana u dan broj novooboljelih može biti manji. Prema tome, u ovom trenutku sve je na nama: na vama, na meni, na svima nama. Ako ćemo slušati ove mjere, držati distancu i održavati higijenu, mogućnost prijenosa možemo smanjiti na najmanju moguću mjeru. To je dakle ključ. Naša sudbina je u našim rukama – poručio je ministar Beroš.

zatvori