Petak, 19. travnja 2024.

Broj oboljelih i dalje se povećava, Beroš: Nema eksponencijalnog rasta, situacija je pod kontrolom

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj se nastavlja, no još uvijek nema eksplozivnog rasta, rečeno je jutros na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Od jučer u 16 sati povrđeno je 39 novih slučajeva. To daje porast od 63 slučaja u posljednja 24 sata, ukupno 481. Obavljeno je ukupno 3958 testova, a samo u jučerašnjem danu 566.

– I dalje držimo situaciju pod kontrolom, nema eksponencijalnog rasta i to je u ovom trenutku od iznimne važnosti – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

14 pacijenata je na respiratoru: osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

– Na respiratoru je 3% od ukupnog broja oboljelih, što je zadovoljavajuća vijest, naše su projekcije bile oko 5% – dodao je Beroš te napomenuo da su nalazi zdravstvenog osoblja u Vinogradskoj svi redom negativni pa je njihova jedinica za intenzivno liječenje u punoj funkciji.

Prosječna dob oboljelih i dalje je 49 godina. U samoizolaciji je 18.601 osoba, nešto manji broj nego jučer jer je prošlo dosta vremena pa ljudi polako izlaze, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Epidemiološki se nadzire 2437 kontakata, a 546 zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji.

Zabilježena su i prva dva slučaja zaraženih koronavirusom među policijskim službenicima.

zatvori