Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Koronavirus odnio i petu žrtvu u Hrvatskoj, Beroš: Dolazi najkritičnije razdoblje epidemije

Preminula je i peta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Riječ je o bolesniku srednje životne dobi s karlovačkog područja.

– Nažalost, jedan bolesnik je preminuo. Imao je povišeni krvi tlak, to je jedna od rizičnijih bolesti za infekciju koronavirusa. Mislim da nikada nije dovoljno ponavljati da su oni koji imaju neke kronične bolesti u izrazitom riziku za infekciju i trebaju se jako paziti – rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić na konferenciji za medije Nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Od jutros u 9 sati potvrđeno je da od koronavirusa boluje 22 novih bolesnika. Sada ih je tako ukupno 657, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Ako uzmemo u obzir 24-satni period riječ je o povećanju od 71 bolesnika što u odnosu na posljednja dva dana predstavlja određeno smanjenje – rekao je Beroš i dodao da je do sada ozdravilo 49 bolesnika.

Ukupno je testirano 5215 bolesnika, 277 više nego jutros. Mjera samoizolacije propisana je za 20070 osoba.

– Lijepo je vrijeme i normalno da svi želimo van, no kako mnogi stručnjaci upozoravaju dolazi najkritičnije razdoblje epidemije stoga moramo zajedno djelovati da bi umanjili širenje ove bolesti. Kao liječnik vjerujem da je to moguće te stoga poručujem još jednom ostanimo svi skupa doma – dodao je Beroš.

Načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Vlada pokrenula donacijski program za sve one koji žele donirati novac za borbu protiv koronavirusa.

– Zahvaljujemo svima koji iskazuju interes. Ovaj donacijski program omogućuje svima koji žele da doniraju financijska sredstva, medicinsku i drugu zdravstvenu opremu, hranu i kućne potrepštine za Hrvatski Crveni križ.

Svi koji žele pomoći sve potrebne informacije mogu pronaći na stranici koronavirus.hr.

zatvori