Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koprivničanka Mira javila nam se sa sjevera: Evo kako se u Norveškoj nose s epidemijom

Dok Hrvatska još čeka veći porast oboljelih od bolesti COVID-19 uzrokovane novim koronavirusom, u Norveškoj ih je u ovom trenutku više od tisuću.

Kakvo je stanje u toj skandinavskoj zemlji ispričala je za Dravu.info Koprivničanka Mira Markota Marijanović.

– Vlada Kraljevine Norveške je 13. ožujka zatvorila sve frizerske i kozmetičke salone, salone za tetoviranje i svaku takvu djelatnost, za sada do 26. ožujka. Svaki pokušaj rada je strogo kažnjiv. Dakle, odlučili su potencijalno najopasnija zanimanja prva zatvoriti – kazala je Mira.

Od tog datuma, nastavlja, tamo je zabranjeno svako okupljanje veće od stotinu ljudi. U manjim skupinama moraju se držati na metar razmaka jedan od drugih.

– U mom gradu zatvoreni su i svi kafići, osim nekoliko restorana, možda tri rade. Zatvorena je i Porezna uprava, u Socijalno možeš samo od 11:30 do 14 sati i to po troje u zgradu. U luci nema pristajanja turističkih brodova.

Aerodrom je zasad otvoren, ali samo za letove unutar Norveške.

– Vrijeme kratimo odlazeći na skijanje i sankanje te čitajući knjige – kaže Mira.

– Općina Bodø kommune mobilizirala je volontere i mogao si se prijaviti kao volonter, što sam ja i učinila s obzirom na to da sam već imala iskustva u nekim našim kriznim situacijama. Također, građani su napravili grupu na Facebooku za one u samoizolaciji da im se dostavi sve potrebno, čak i trgovine dostavljaju na kućnu adresu – kazala je. – U Norveškoj je svaka institucija povezana jednim klikom pa bez odlaska ikamo možemo rješavati svoj status.

Tu su, kaže Mira, sigurni, a Vlada se pobrinula da dobiju naknadu za to što su kod kuće i ne rade.

– Da je pusto, pusto je. S tim da je ovdje i zračna baza, a sada nema ni civilnih ni vojnih letova pa je “bolesna” tišina – kaže Mira i šalje čitateljima Drave.info pozdrave iz snježne Norveške.

Ustupila Mira Markota Marijanović.
Ustupila Mira Markota Marijanović.
Ustupila Mira Markota Marijanović.
zatvori