Petak, 19. travnja 2024.

KNJIŽNICA PREPORUČUJE Sadržaji za najmlađe: Online izvori za djecu predškolske dobi i njihove roditelje

U vrijeme kada su odgojno-obrazovne ustanove zbog prevencije širenja koronavirusa zatvorene, roditelji djece predškolske dobi suočavaju se s još jednim izazovom, a to je kako pripremiti svog predškolca za školu.

– I dok školarci prate nastavu online, knjižničari žele skrenuti pozornost na korisne i kvalitetne online izvore za djecu predškolske dobi koji mogu pomoći u razvijanju vještina potrebnih kao priprema za polazak u osnovnu školu. Naglasimo kako je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da djeca mlađa od dvije godine ne bi smjela koristiti ekrane, a djeca do polaska u školu maksimalno do dva sata dnevno. Bitno je još da su uz djecu prilikom korištenja ekrana, računala, ali i TV sadržaja nazočni roditelji, da biraju kvalitetne sadržaje i da zajedno s djecom razgovaraju o tome što gledaju kako bi se kod djece razvijalo kritičko mišljenje – poručuju iz koprivničke Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”.

Edukativne aplikacije koje možete besplatno preuzeti putem trgovine Play Store na vaše tablete ili mobilne Android uređaje su Sunčice i to Sunčica Spremalica za učenje pojmova i glasova kao i Sunčica Slovkalica te Sunčica Brojalica.

Tim stručnjaka s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Grafičkog fakulteta i Filozofskog fakulteta – Odsjeka za psihologiju razvio je 12 aplikacija za djecu u okviru projekta ICT-AAC. Aplikacije su namijenjene učenju slova, svladavanju predvještina čitanja i pisanja, predmatematičkih vještina. Primjerice aplikacija Pametnica koja na jednostavan način podučava djecu geometrijskim oblicima, slovima, brojevima, bojama, profesijama. Glaskalica je aplikacija koja pomaže u svladavanju fonološke svjesnosti, primjerice prepoznavanje prvog i posljednjeg glasa u riječi. Za usvajanje predmatematičkih vještina tu su aplikacije Matematička igraonica, Matematički vrtuljak. Za bolje snalaženje u nekim socijalnim situacijama s djecom se može vježbati kroz posebno osmišljenu aplikaciju Ponašalica.

Putem trgovine Play Store mogće je preuzeti i aplikaciju Hedgehog’s Adventure uz koju dijete može pratiti priču i rješavati logičke zadatke.

Na web stranici Artrea nalazi se online škola koja sadrži vježbe i listiće za razvijanje grafomotoričkih vještina, percepcije te vježbe i listići za predškolski uzrast.

Na stranici nakladničke kuće Harfa nalaze se radni materijali za poticanje intelektualnog razvoja djeteta pod nazivom Pametnica. Mogu se izabrati neki od ponuđenih paketa prema dobi i sposobnostima djeteta. Neki materijali se mogu preuzeti besplatno dok se za neke treba pretplatiti.

Na web stranici www.code.org nalaze se interaktivne igre za djecu predškolske dobi u kojima djeca moraju rješavati problemske zadatke, a time dobivaju znanja iz programiranja. Preporučujemo tečaj 2, dostupan na ovoj poveznici.

U nedostatku slikovnica roditelji mogu na iOS-u i Androidu preuzeti audio aplikaciju Pričalica. Dio aplikacije je besplatan, a dio priča može se otključati “čarobnim napitkom”. Sadrži klasične bajke, ali i manje poznate priče.

Na web stranici Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica djeca mogu čitati digitalne slikovnice o vitezu Slavku i njegovim avanturama te upoznati mitološka bića Podravine, dostupno na poveznici: http://www.knjiznica-koprivnica.hr/knjiznica/defaultcont.asp?id=504&n=2.

Web stranica Međunarodne digitalne knjižnice nudi knjige za djecu i slikovnice hrvatskih autora, ali i knjige za djecu iz raznih zemalja, dostupno na poveznici: http://en.childrenslibrary.org/.

Na web stranici Zlatka Šporera može se pronaći slikovnica “1, 2, 3… mi već znamo brojiti”, dostupno na: https://drive.google.com/file/d/1SYV4iKaHNmhxa_UKCaMlrqjqOrbpB24Y/view.

Psihologinja Manuela Molina objavila je interaktivnu priču za djecu o tome što je to koronavirus i kako se zaštiti. Slikovnica je objavljena na više stranih jezika pa tako i na hrvatskom jeziku, a dostupna je na poveznici: https://660919d3-b85b-43c3-a3ad-3de6a9d37099.filesusr.com/ugd/64c685_b01d06e6178044e0ad05214487026cb3.pdf.

Na web stranici Pučkog otvorenog učilišta mogu se pronaći digitalne slikovnice “Dora i naočale”, slikovnica o psima Bursunsulu i Paskualini i slikovnica “Naranče za sve”, dostupno na poveznici: http://www.korakpokorak.hr/hr/e-slikovnice/113.

Volite li priču o poznatom slonu Elmeru, preporučujemo da je poslušate na engleskom jeziku, a čita autor Elmera, David Mackee, dostupno na poveznici: https://www.facebook.com/booktrust/videos/519696078738197/.

Kako nema mnogo digitalnih slikovnica na hrvatskom jeziku preporučujemo i web stranicu Storyline Online na kojoj poznate osobe pričaju priče na engleskom jeziku, dostupno na poveznici: https://www.storylineonline.net/

I za kraj preporučujemo Facebook stranicu NTC sustava učenja na kojoj roditelji mogu pronaći stimulativne igre za djecu za razvoj pamćenja, koncentracije, kreativnosti, matematičkih i motoričkih sposobnosti, dostupno na poveznici: https://www.facebook.com/NTC-sistem-u%C4%8Denja-524117360943918/

Pripremila Danijela Petrić
Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica

zatvori