Utorak, 26. ožujka 2024.

Beroš i Capak: Izolacija bi mogla potrajati sve do lipnja ili srpnja, ali to ne ovisi samo o virusu nego i o nama

Premda se svi slažu da je nezahvalno prognozirati koliko bi dugo mogla trajati pandemija koronavirusa i koliko bi dugo bile nužne mjere izolacije, jučer su se u javnosti pojavile prve naznake nekog očekivanog razdoblja.

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u dva su odvojena istupa u medijima najavili da bi, prema njihovim očekivanjima, mjere trebale biti na snazi sve do lipnja, pri čemu možda ne bi bile cijelo vrijeme jednako stroge.

Ministar Beroš u Dnevniku Nove TV kazao je kako epidemiolozi očekuju da će se virus ponašati sezonski te da “vjeruje da sve možemo smiriti do lipnja ili srpnja”. Dodao je i da su u Nacionalnom stožeru civilne zaštite spremni i za drugačije scenarije ako bude potrebno, a posebno je naglasio da veliku ulogu imaju ljudi u samoizolaciji i pridržavanje svakoga od nas propisanih mjera.

Ravnatelj HZJZ-a Capak gostovao je u Dnevniku RTL-a te ocijenio da bi situacija mogla biti bolja početkom lipnja, ako Hrvatska izdrži sa strogim mjerama. Napomenuo je i da se Hrvatska jako dobro drži s obzirom na dnevni porast broja oboljelih te priznao da ekonomija trpi, ali da je zdravlje i život prioritet. “Nastavljamo s ovim dok ne pobijedimo virus”, kazao je.

U slučaju pogoršanja situacije moguće je dodatno postrožavanje mjera, istaknuo je Capak.

Podsjetimo, u nedjelju je u Hrvatskoj potvrđeno 713 oboljelih od bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2. Ozdravile su 52 osobe, a šest ih je preminulo. Obavljeno je oko 5900 testova. U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđena su tri slučaja. Županijski stožer civilne zaštite održat će konferenciju za medije u 12 sati.

zatvori