Četvrtak, 25. travnja 2024.

I ja želim biti Dario Glavak!

Piše Zoran Vlah.

Ispričao bih vam jednu priču koja se sasvim slučajno poklopila s jednim sunčanim popodnevom na igralištu u Đelekovcu.

Jedan od rijetkih prizora koje danas možemo vidjeti, igralište puno djece, dva gola, jedna lopta, nema mobitela, računala i laptopa.

Prolazeći kraj igrališta, teško je bilo ne primijetiti dresove tih “velikih” nogometaša, bilo je tu svega, Modrića, Rakitića, Ronalda, Messija… Uz dresove nezaobilazni detalj je i ona zvučna atmosfera koja uvijek prati takve napete utakmice. I tako prilikom svakog kontakta nekog od igrača s loptom, čuje se… Messi… Messi… Ronaldo… Ronaldoooo i goool.

Ali ipak, jedna stvar je posebna, gledam nekog “malog” nanizao je trojicu, pa eto i četvrtog se riješio… evo ga oči u oči s golmanom, još samo mora loptu pospremiti u gol, kad ono lažnjak, prebacuje loptu na desnu nogu, golman je već na podu i onako lako u maniri vrhunskog strijelca zabija gol uz riječi Glavak – goooool!

Na prvu zastanem i uvjeren da sam krivo čuo, uz Messija, Ronalda, Modrića i ostalih zvijezda svjetskog nogometa, začujem Glavak.

I tako, pogledam još par minuta napetu utakmicu, još koji lažnjak “Glavaka”, dribling “Messija”, gol “Ronalda” i krenem dalje, krenem malo razmišljati i istraživati, tko je zapravo Dario Glavak.

Mislim da ne postoji igrač u županiji tko nije čuo za Glavaka, vjerojatno ne postoji golman koji nije primio gol od Glavaka.

Nakon par telefonskih razgovora dolazim do jednog zanimljivog podatka, naime gospodin Miljenko Novoselić vodi statistiku seniorskih igrača NK Osvita, po kojoj je Dario Glavak sa svojih 30 godina na leđima odigrao nevjerojatnih 457 utakmica (260 službenih i 197 prijateljskih) za NK Osvit te je postigao nevjerojatna 333 gola (185 golova u službenim i 148 golova u prijateljskim utakmicama).

Uz silne postignute golove, ne smijemo zaboraviti koliko je golova u svojoj karijeri “namjestio”, odnosno asistirao svojim kolegama u ekipi. A koliko je “zicera” tek promašio…? ha ha ha 😉

Šalu na stranu, Dario Glavak je najbolji strijelac NK Osvita, igrač koji ima tek 30 godina, pred kojim je još mnogo sezona i vjerujemo još mnogo postignutih golova.

Igrač koji na svakome treningu ide 100%, igrač za kojeg ne postoji izgubljena lopta, za kojeg ne postoji nemoguće, igrač koji će prije dodati suigraču nego zabiti gol sam.

Nakon svega ovoga, nije teško zaključiti zašto je baš onaj “mali” od ranije uzeo Glavaka za svog uzora, svi mi imali smo neke uzore, svi mi htjeli smo nekad biti Šuker ili Batistuta i zabijati golove, igrati u Real Madridu, Barceloni ili Manchester Unitedu, ali rijetko tko od nas je bio čvrsto na zemlji i tražio uzora tu u kraju u kojem živimo.

Stoga, pozivam sve nogometne zaljubljenike u Đelekovec, dođite vidjeti i podržati NK Osvit, jer to je jedan od rijetkih klubova koji još uvijek gaji tradiciju i davanje prilike domaćim igračima, zamislite samo da od prvih jedanaest imate 10 svojih igrača s kojima krećete u utakmicu, za sve koji ne vjeruju u ovaj podatak (Puklavec, Lončar, Drvarić, J. Paradžik, Indir, Petak, N. Paradžik, Juras, Lopatnik, Glavak) Eh, kakva bi to ekipa tek bila kad bi se vratio i Matija Lončar, pa Harambaša, Drvarić, Krištofić, Sabol…

Uz sve to uprava na čelu sa gospodinom Jozom Paradžikom radi odličan posao, nabavila je novu sportsku opremu, nove lopte, obnovila svlačionice…

Izvor: NK Osvit Đelekovec (Facebook)

Mišljenja sam da bi svi ostali klubovi trebali slijediti primjer NK Osvita iz Đelekovca, dajte prilike svojim igračima, uložite financijska sredstva u infrastrukturu, u rad s mlađim generacijama.

Sramotno je da klubovi troše ogromnu “lovu” na strane igrače, a ne mogu osigurati niti osnovne uvjete za igranje u 1. ŽNL, čemu klub ako navijači ne poznaju svoje igrače, čemu sve to, klub je institucija koja ima svoj dom, a to je njegovo igralište gdje održava treninge i igra utakmice, klub postoji radi navijača, a ne radi pojedinaca koji se mogu hvaliti uspjehom kluba.

Strani igrači će vam otići, ostat će vam vaši razočarani domaći igrači koji nisu dobili priliku, ali i ono najvažnije ostat će vam vaša djeca razočarana, jer ih baš vi gospodo od malena učite krivo.

Kako bi onaj “mali” od ranije rekao: I ja želim biti Dario Glavak!

E, baš tako bi većina klubova trebala reći i mi želimo biti NK Osvit iz Đelekovca.

Na mlađima svijet ostaje!

Tekst: Zoran Vlah.

zatvori