Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Zasjedalo Gospodarsko vijeće: Građevinarstvo generator rasta, fokus i dalje na promociji strukovnog školstva

Gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije u prošloj je godini poslovalo pozitivno, zaključak je današnje sjednice Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Koprivnica. Za to su najzaslužniji veliki gospodarski subjekti, ali i malo i srednje poduzetništvo te građevinarstvo.

Upravo je građevinarstvo generator sveukupnog gospodarskog rasta u zadnje tri-četiri godine, rekao je župan Darko Koren dodavši da razlog tome leži u povećanju broja investicija koje se realiziraju u našoj županiji, ali nažalost i u odljevu radne snage. – Naime, nedostatak radnika u građevinarstvu dovodi do podizanja cijena te sveukupnih prihoda građevinskih tvrtki – objasnio je župan.

Na pozitivne trendove kretanja poslovnog raspoloženja u građevinarstvu skrenuo je pozornost i član Gospodarskog vijeća Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec.

– Građevinarstvo trenutno “vuče” gospodarski rast. Svi koji su mjerodavni za to moraju pomoći tome da se sustav u toj gospodarskoj grani sredi i da što više naših poduzeća radi, a ne da nam velike investicije vode stranci – rekao je Habijanec.

Snimio Marko Posavec.

Bitni pomaci u 2019. godini napravljeni su i na području školstva, ponajprije što se tiče promocije strukovnih zanimanja. Upravo će zato i u 2020. godini naglasak i dalje biti na promociji strukovnog i razvoju dualnog školstva, rekao je Habijanec dodavši da će Gospodarsko vijeće posebnu brigu voditi o ljudskim resursima.

– Veliki je problem to što ne znamo kamo djeca odlaze nakon osnovne i srednje škole te fakulteta. Ne znamo za što su ona sposobna i pripremljena. To nigdje ne možete naći na jednom mjestu. Ako primjerice gospodarstvenici ili općenito netko u nekoj općini ili gradu želi napraviti neki program, za taj su mu program potrebni ljudski resursi. Zbog toga moramo objediniti taj sustav da znamo koliko ljudskog potencijala imamo u određenim općinama, općenito u županiji, za koje struke i koje djelatnosti – kazao je Habijanec.

Što se tiče budućeg razvoja gospodarstva, veliki utjecaj na našu županiju imat će ulaganja države, nastavlja Habijanec:

– Država u naš kraj ulaže milijarde. Tu su aglomeracije, željeznica, Piškornica… Gospodarstvenici to trebaju cijeniti, trebaju znati što će to značiti u budućnosti, koliko će to doprinijeti razvoju našeg kraja. Dovest će do gospodarskog rasta, samim time i većih plaća. Dakle, što se toga tiče kod nas postoji veliki optimizam – rekao je Habijanec.

Snimio Marko Posavec.

No, da na cijelu gospodarsku strukturu veliki utjecaj ima i sigurnost upozorio je župan Koren:

– Unazad dva-tri tjedna suočeni smo s fenomenom koronavirusa koji je uzburkao cijeli svijet. To je najbolji pokazatelj toga koliko sigurnost jedne zemlje utječe na sve gospodarske tokove, posebice pojedine sektore poput turizma. Mislim da je Hrvatska generalno sigurna zemlja, ali moram reći da se komponenta sigurnosti podcjenjuje i tome treba pridati posebnu pažnju – zaključio je Koren.

Nova informacijsko-komunikacijska platforma Digitalna komora

Na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Koprivnica predstavljena je i nova Digitalna komora.

– To je informacijsko-komunikacijska platforma koja je namijenjena svim članicama Komore, znači više od 125.000 poslovnih subjekata u Hrvatskoj, ali i državnim institucijama, jedinicama lokalne samouprave pa i građanima. Željeli smo svoje poslovanje, koje Hrvatska gospodarska komora dugi niz godina provodi i surađuje sa svojim članicama, provesti kroz sedam e-usluga kako bi one bile što brže, a kako bismo i mi u svom poslu bili što konkurentniji – objasnila je direktorica za digitalnu transformaciju i strateški razvoj Hrvatske gospodarske komore Sanja Šimić.

Snimio Marko Posavec.

Istaknula je da je pristup portalu digitalnakomora.hr za sve članice potpuno besplatan i u cijelosti mogu koristiti sve usluge koje se tamo nalaze. Objasnila je da se na portalu nalaze njihove najznačajnije gospodarske informacije koje pokazuju makroekonomska kretanja, ali i svi financijski i opći pokazatelji vezani za sve poslovne subjekte u Hrvatskoj: njihova financijska izvješća, status blokade, ovlaštene osobe, kontakt podaci i sve ono što je poduzetnicima potrebno, a također i i statističke analize. Osim gospodarskih informacija, Šimić ističe da se tu nalazi i dio koji je vezan za edukaciju, izvore financiranja, a dio portala namijenjen je i poduzetnicima početnicima.

zatvori