Četvrtak, 28. ožujka 2024.

CENTAR KOMPETENTNOSTI Na ljeto počinje dogradnja Obrtničke škole Koprivnica, pogledajte kako će izgledati

Radovi nadogradnje Obrtničke škole Koprivnica počinju na ljeto, rečeno je na današnjoj početnoj konferenciji projekta ‘Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji’.

Riječ je o projektu vrijednom nešto više od 30 milijuna kuna koji se financira sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i jednim malim dijelom samog korisnika. Škole će se rekonstruirati, nadograditi i opremiti svom relevantnom specijaliziranom opremom vezanom za (pod)sektore elektrotehnike i računalstva. Prijavitelj ovog projekta je upravo Obrtnička škola Koprivnica, a partneri su Strukovna škola Đurđevac i Koprivničko-križevačka županija, a njime će se unaprijediti infrastruktura spomenutih škola.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić istaknuo je da je ovaj projekt započeo još u 2018. godini kada se pojavila ideja oko formiranja centara kompetentnosti; javili su se na natječaj i prošli u području elektrotehnike i računalstva.

– Jedan smo od šest centara u Hrvatskoj, a toga svega ne bi bilo bez kvalitetnog rada naših profesora, učenika i Županije. Nama kao djelatnicima škole ovo puno znači jer ćemo dobiti prostor za bolji i kvalitetniji rad, dobit ćemo opremu, ali ono što je najvažnije, omogućit ćemo našim učenicima da stječu nova znanja, da njima, a samim time i gospodarstvenicima, možemo pružiti više – objasnio je Martić.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Svoje zadovoljstvo nije krio ni ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar koji je napomenuo da je ovo velika promjena, odnosno jedan veliki korak naprijed kojim će se napraviti mnogo na razini županije.

– Još nismo ni svjesni onoga što slijedi iz ovog projekta – istaknuo je Špoljar.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Koprivničko-križevački župan Darko Koren smatra da je ovaj projekt višeznačan kada se govori o sektoru obrazovanja.

– Posebice u ovom segmentu koji je u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj označen kao izuzetno važan, a isto tako prepoznat kao problem u smislu gospodarstva, poduzetništva i društva općenito. Njime ćemo sigurno utjecati na određene okolnosti i u obrazovanju i u gospodarstvu naše županije, a i na infrastrukturu koja je preduvjet za kvalitetno obrazovanje i gospodarstvo – zaključio je Koren.

Voditelj projekta Darko Masnec detaljnije je iznio kako će se dograditi škole. U prizemlju postojećeg objekta Obrtničke škole Koprivnica bit će smješteni laboratoriji, specijalizirani praktikumi, kabineti, skladište, tehnički uredi i sanitarni čvorovi, a na katu će biti učionice, prostorija za prezentacije i sastanke te sanitarni čvorovi. Što se tiče škole u Đurđevcu, Masnec je objasnio da se tamo osim dogradnje planira i rekonstrukcija postojećeg objekta. U konačnici to bi trebalo izgledati ovako: u prizemlju bi bili specijalizirani praktikumi, automehaničarska radionica i strojna obrada, a na katu će biti učionice, kabineti i prostor za prezentacije.

Uz to, Masnec je istaknuo da je krajem studenog prošle godine prijavljen još jedan projektni prijedlog: “Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu”.

– Ukupni iznos je 30,6 milijuna kuna, uspješno smo prošli fazu administrativne podrške, čeka se potpisivanje ugovora – kazao je Masnec.

Dodajmo da je stručnu podršku ovim projektima dala i PORA – Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije čija je ravnateljica Melita Birčić uputila čestitke i zahvale svim sudionicima.

Početnoj konferenciji prisustvovale su i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec i predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Sonja Jeđud Tabula, kao i mnogi drugi gosti.

Snimila Adela Zember.
zatvori