Petak, 29. ožujka 2024.

Broj oboljelih popeo se na 495, donesena nova odluka za vozače kamiona

U Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu danas je preminula druga žrtva koronavirusa, potvrđeno je maloprije na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Što se tiče broja oboljelih, u Hrvatskoj ih je trenutno 495.

– Nažalost, došlo je do drugog letalnog ishoda. Riječ je o bolesniku iz Zagreba koji je star 74 godine i koji je od ranije onkološki bolesnik. Izražavamo sućut njegovoj obitelji i suosjećamo sa svim inficiranim bolesnicima i njihovim obiteljima i mogu samo poručiti da se zajedno moramo boriti protiv ove infekcije – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

U odnosu na jutros u 9 sati broj oboljelih povećao se za 14 što znači da u Republici Hrvatskoj trenutno ima 495 zaraženih koronavirusom, dodao je Beroš.

– To znači da u 24-satnom intervalu imamo povećanje od 53 bolesnika. Još je prerano zaključivati o trendovima, ali ako kompariramo povećanja zadnja tri dana, na neki način ipak smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate.

Trenutno je osam bolesnika na respiratoru, sedam ih nije u kritičnom stanju. No, svatko tko je u intenzivnoj i tko je na respiratoru predstavlja teškog bolesnika, dodala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji je obavijestio javnost da je upravo potpisao novu odluku koja se odnosi na vozače teretnih vozila u međunarodnom prometu.

– Još na početku donijeli smo odluku da svi vozači u teretnom prometu koji su hrvatski državljani mogu nastaviti svoj posao, ali pod uvjetom da budu u karanteni dok su u Hrvatskoj. S obzirom na to da je prvi udar prošao, odlučili smo donekle liberalizirati postupak za vozače u međunarodnom transportu. Nakon utovara ili istovara robe oni mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu poštujući sve propisane mjere samoizolacije. Naravno, ako primijete bilo kakve simptome dužni su se telefonski javiti svom liječniku. Oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, mogu koristiti karantene određene od strane Stožera civilne zaštite. Oni čiji je boravak kraći od 24 sata između dvije vožnje to su vrijeme dužni provesti u kabini vozila parkiranog na parkiralištu poslodavca.

Božinović je još dodao da razmišljaju o otvaranju specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica.

– Propisat ćemo vrlo striktne mjere osnivaču tržnica, to će se kontrolirati – najavio je ministar Božinović.

zatvori