Utorak, 23. travnja 2024.

Ovako se bori protiv koronavirusa: Postupite kao ova djevojka umjesto da šutite o riziku i krećete se uokolo

Načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek na svojem je Facebook profilu podijelio priču o mlađoj ženskoj osobi koja je sinoć stigla u svoje Delove i pravilno se smjestila u samoizolaciju.

– Mlađa ženska osoba iz Delova stigla je sinoć noćnim letom iz Londona u zagrebačku zračnu luku – napisao je Brljek. – Avion je bio pun putnika iz svih dijelova Lijepe naše. Svaki putnik je evidentiran i zabilježene su sve osobe sa kojima je svaki od putnika bio u kontaktu, osoba sa susjednog sjedala i sl.

– Granična policija obavila je razgovor sa svakim od putnika ponaosob i dobili su Upute o samoizolaciji, odnosno potanko objašnjenje kako se nadalje trebaju ponašati.

Delovka je, kaže Brljek, postupila na sljedeći način:

– Na vrijeme je angažirala prijatelje koji su joj na aerodrom dovezli auto, maknuli se od auta, a ključ ostavili na zadnjem kotaču. Telefonski su je uputili gdje je auto parkiran. Dovezla se sama u Delove. Parkirala auto u garažu i ušla u praznu kuću koja se nalazi do kuće njezinih roditelja koje je mobitelom obavijestila da je stigla i da na duže vrijeme imaju susjedu. Ujutro su se vidjeli i dovikivali si s poprilične udaljenosti preko ograde.

Potom je nazvala općinskog načelnika, obavijestila ga o dolasku te o tome da si je sve organizirala za samoizolaciju u trajanju od najmanje dva tjedna.

– Potrepštine će joj pred vrata dostavljati prijatelji, a ako išta osim toga zatreba kontaktirat će mene ili općinski Stožer civilne zaštite. Također je naglasila da nakon isteka vremena samoizolacije računamo na nju u bilo kom pogledu vezano uz pomoć, volontiranje i sl.

– Bio je to kratak i običan telefonski razgovor, ali mi je ponovno potvrdio da postoji ona prava, pristojna, uljuđena, građanska Hrvatska, i da je to, iako šutljiva i samozatajna, većinska Hrvatska – napisao je Brljek te dodao:

– Pozivam građane da se pridržavaju naputaka i mjera Stožera civilne zaštite. Od sutra će policija pojačano patrolirati i kontrolirati kretanje i ponašanje građana po naseljima. Od sutra ćemo i mi obilaziti općinskim autom naselja i goričke putove te javljati policiji svako nepoštivanje propisanih mjera, svako nepotrebno kretanje, zadržavanje, grupiranje i sl.

zatvori