Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Bojan Koštić finalist nagrade za mlade likovne umjetnike: Ovo je iznimno priznanje za moj rad

Koprivnički umjetnik Bojan Koštić jedan je od četiri finalista Nagrade Radoslav Putar, godišnje nagrade za najboljeg mladog likovnog umjetnika ili umjetnicu u Hrvatskoj.

– Nisam očekivao ulazak u finale i još uvijek mi je pomalo nevjerojatno, iz mnogo razloga, a pogotovo zato što se radi o najprestižnijoj nagradi za mlade suvremene umjetnike u Hrvatskoj. Moram priznati da me veseli što je u finalu jedan umjetnik koji nema završenu nikakvu umjetničku akademiju, jer to je stvar koja me ponekad muči tako da je ovo stvarno iznimno priznanje za moj rad koji, eto, nema nikakvu formalno-obrazovnu podlogu, ali imam sreće što sam kroz rad u AK galeriji stalno okružen sjajnim umjetnicima i od svakog od njih sam upijao što sam više mogao – rekao je Koštić.

Dodao je da je svjestan da je jako kratko vrijeme na sceni i da je usprkos tome uspio napraviti dovoljno opsežan i kvalitetan opus da dobije ovakvo jedno priznanje.

– Upravo zbog nedostatka formalnog umjetničkog obrazovanja i kratkog umjetničkog iskustva mi je teško povjerovati da sam u finalu za Putara – napominje Koštić.

Istaknuo je da je prijavnica za ovaj natječaj bila iznimno opsežna te je zahtijevala da sistematizira svoj rad u zadnje dvije godine.

Foto: Petra Travinić.

– To me natjeralo da na jednu hrpu skupim svu dokumentaciju, napišem tekstove o svim radovima, uz pomoć svoje cure uredim životopis, napišem statement o svom radu… Uglavnom, sve ono što dosad nisam napravio, a sad to imam, na hrvatskom i engleskom jeziku, što je super za buduće prijave. S te strane, mogu reći da mi je ovo bila možda i najzahtjevnija prijava do sad, s obzirom na to da sam morao ispočetka posložiti sve ono što sam radio te objediniti to u jednu smislenu cjelinu. Sam natječaj je zahtijevao prezentaciju radova unazad dvije godine (2019. – 2020.), tako da se nisam predstavio s jednim konkretnim radom, već s ukupnim djelovanjem – objasnio je Koštić.

Dodajmo da je Nagrada Radoslav Putar utemeljena 2002. godine te je prva i jedina godišnja nagrada za suvremene umjetnike do 40 godina. Nagradu je utemeljio Institut za suvremenu umjetnost Zagreb te se dodjeljuje svake godine jednom umjetniku. Nagrada se sastoji se od dvomjesečnog boravka u prestižnoj profesionalnoj instituciji u SAD-u i samostalne izložbe u Zagrebu.

– Ukupno četiri umjetnika bira se u finale, a to radi međunarodni peteročlani žiri. Ta četiri umjetnika zatim izlažu na zajedničkoj izložbi u Salonu Galić u Splitu. Izložba se trebala održati u lipnju, ali vjerojatno će biti odgođena zbog situacije s koronavirusom, a prije izložbe svaki umjetnik ima intervju s članovima žirija koji odabiru pobjednika – naglasio je Koštić.

zatvori