Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Na službenim internetskim stranicama Grada Koprivnice objavljene su mjere kojima će Grad nastojati ublažiti posljedice krize izazvane koronavirusom u gospodarstvu.

– Ovim mjerama nastojimo s naše strane, u djelokrugu naše nadležnosti, osigurati ublažavanje posljedica udara na poduzeća i obrte, na održavanje čim većeg broja radnih mjesta i plaća radnika, kao i na život naših građana koji su najviše pogođeni korona-krizom – obrazložio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Jakšić i njegov tim Gradskom vijeću predlažu sljedeće:

  1. Svi pogođeni poslovni subjekti neće plaćati porez na korištenje javnih površina.
  2. Plaćanja komunalne naknade oslobađaju se sve tvrtke i obrti koji su pogođeni krizom.
  3. Svim pogođenim poduzetnicima neće se naplaćivati odvoz komunalnog otpada.
  4. Svim pogođenim zakupcima koji imaju zakupljeni prostor u sustavu Grada i Komunalca neće se naplaćivati najam za period trajanja mjera.
  5. Svim korisnicima Doma mladih, najmoprimcima, neće se naplaćivati najam.
  6. Dječji vrtići će umanjiti iznos sufinanciranja smještaja djeteta. Posebna briga će se voditi o roditeljima djece koji su zbog mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusom ostali bez posla ili bez plaće, odnosno koji su došli na minimalnu plaću. Takvim roditeljima Grad Koprivnica pokrit će trošak smještaja u vrtićima na području grada kao i troškove čuvanja djece u obrtima za čuvanje djece (dadilje).
  7. Obrtima za čuvanje djece neće se umanjivati iznos sufinanciranja od strane Grada za mjesec ožujak. U svrhu očuvanja radnih mjesta u obrtima, vlasnicima obrta nakon prijave mjere HZZ-a, Grad Koprivnica će nastaviti sufinanciranje iako u obrtu neće biti djece.
  8. Trošak prehrane u školama za roditelje će se također umanjiti, odnosno roditelji neće plaćati trošak prehrane u školama tako dugo dok će se nastava provoditi od kuće.
  9. Umjetnička škola “Fortunat Pintarić” neće naplaćivati školarinu za vrijeme trajanja mjera.

Jutros je pokrenuta i virtualna tržnica Koprivnički plac online.

U Gradskoj upravi osnovan je i poseban gospodarski fond “anti-korona”. U njega ulaze proračunska sredstava osigurana preraspodjelama na stavkama nabava, manifestacija, programa, troškova dvorana i sl. U ovom trenutku fond raspolaže s tri milijuna kuna.

– U suradnji s Udruženjem obrtnika i ostalim gospodarskim udruženjima pripremamo kriterije potpora za pogođena poduzeća. Osim toga, u stalnom smo kontaktu sa svim ostalim koprivničkim gospodarskim subjektima radi uvida u sve gospodarske okolnosti, svjesni da ova korona-kriza neće vječno trajati – poručio je Jakšić.

Sjednica Gradskog vijeća bit će održana u najkraćem mogućem roku, a na njoj će biti predloženo i smanjenje naknade vijećnicima, dužnosnicima i svim ostalim članovima upravnih i nadzornih tijela u gradskim ustanovama i tvrtkama.

– Svjesni stanja u kojem trenutno radimo i živimo, ali i odgovornosti prema svojim građanima, pokrenuli smo i socijalni dijalog sa svim pravnim subjektima u sustavu Grada. U konstruktivnoj atmosferi pripremamo okvir solidariziranja cjelokupnog javnog sustava Grada Koprivnice sa zaposlenima u privatnom sektoru koji su pogođeni novonastalim okolnostima – kazao je Jakšić te dodao:

– Svi ovi koraci i mjere učvršćuju nas u razumijevanju ove sadašnje zdravstvene ali i gospodarske krize kao našeg zajedničkog problema i stanja. Svatko od nas, u bilo kojem dijelu života i rada u Koprivnici, može pomoći ublažavanju posljedica ove nezabilježene krize u našim životima. Ovo je vrijeme za mudrost i odgovornost u svakom polju, pomaganje drugima i solidarnost. Samo ona zajednica koja u krizi misli na svoje ljude ima izgleda da ostane zdrava zajednica.

Na kraju je pozvao i Vladu Republike Hrvatske na na donošenje konkretnijih odluka kojima će pomoći gospodarstvu i građanima da lakše podnesu ovu krizu. – Ne plašite se političke cijene takvih odluka. U konačnici, bolje je i izgubiti izbore nego našu zajedničku budućnost. Hrvatska je izmučena odugovlačenjem i pretjeranim političkim podilaženjima. Sad je upravo trenutak za odlučnost i državničke odluke – zaključio je Jakšić.