Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Animiranom filmu ‘Fačuk’ koji je inspiriran slikama Mije Kovačića HAVC odobrio 275.000 kuna

Animiranom filmu Fačuk autorice Maide Srabović na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva odobreno je 275.000 kuna.

Kako kaže Srabović, to znači da će ovaj projekt u produkciji TETRABOT-a uistinu zaživjeti.

– Rezultat je ostvaren i uz neizostavnu potporu Zaklade Mijo Kovačić koja je za potrebe produkcije filma ustupila Mijina likovna djela na korištenje. Veliku potporu u pripremi filma za natječaje dao je i Muzej grada Koprivnice svojim stručnim savjetovanjem i usmjeravanjem kroz fundus njihove građe koja obuhvaća naivno slikarstvo – rekla je Srabović.

Na natječaj u kategoriji animiranog filma prijavljeno je 16 projekata, a u obrazloženju HAVC-a za Fačuk stoji: “Izrazito neobičan projekt FAČUK, autorice Maide Srabović, pravo je iznenađenje natječajnog roka, tim više što se radi o debitantskoj prijavi. Iako je i više nego tragična, ova priča o podravskom selu u kojem se rađaju “fačuki”, odnosno nezakonita djeca, koje seoski velečasni potom utapa u rijeci, sadrži u sebi vrlo inspirativnu poruku o vjeri u čovjeka i u njegove stvarne vrijednosti. Opskuran vizual koji proizlazi iz djela naivnog slikara Mije Kovačića, a čime film dobiva i jednu “autohtonu” hrvatsku notu, dodaje na originalnosti i upečatljivosti cjelokupnog filma.”

Ustupila Maida Srabović.

Riječ je o animiranom filmu koji je inspiriran slikama Mije Kovačića i općenito vizualnim stilom podravske naive koji nosi naziv “Fačuk”. Radnja filma se, kaže Maida, odvija u imaginarnom podravskom selu u kojem je roditi fačuka smrtni grijeh. Dodaje da je žanrovski film osmišljen kao svjetonazorski horor s vizualnim i dramaturškim elementima crne struje podravskog naivnog slikarstva.

USTUPILA MAIDA SRABOVIĆ.

– Ideju za ovaj film dobila sam prije nekoliko godina, kad mi je umrla baka. Kopajući po sjećanjima iz djetinjstva, iskopala sam i to da sam se kao dijete užasno bojala tih slika naive koje su visile po skoro svim kućama i kletima. Te slike su za mene bile pravi horor: podbuhli ljudi disproporcionalnih udova, očerupani pijetlovi, blatna dvorišta, požari, poplave, coprnice… Zamislite si te slike kroz oči djeteta od pet godina. Sigurno nisam jedino dijete koje ih se užasavalo. I nije mi bilo jasno kako to da nitko još nije napravio animirani film u stilu podravske naive – objašnjava Maida.

zatvori